
Over het algemeen wordt de ziekte van Lyme overgebracht door een teek. Op de foto hiernaast staan 4 teken: larve, nimf, mannetje en vrouwtje. Ze kunnen dus nog best groot zijn. Op Lymenet.nl kun je veel waardevolle informatie vinden over teken.
Een dikzak
Als je ziet hoe groot een teek kan worden als deze zich heeft volgezogen met het bloed van de gastheer/vrouw, dan kun je daar best even van schrikken.

De beet van een teek
Feitelijk is het zo dat het geen beet is maar een steek. Kijk maar naar het wapen van het beestje:

Daar kun je aan zien, dat als je een steek krijgt, er geen draaiing in zit. Het is het makkelijkst om de teek met een lichte draaibeweging eruit te halen, maar links- of rechtsom maakt niet uit. Als je VVD stemt moet je voor de lol eens linksom draaien, kijken of dat goed voelt 🙂
Wat je niet moet doen is wat ik deed: je nagel erin zetten en de teek met een grote haal eruit trekken. Het beestje zal in dat geval zijn giftige inhoud in je leegspugen en dan kan je de klos zijn in het geval van een besmette teek. Lees meer op Lymenet.nl over het hoe en wat.
Verwijdering van een teek
Een teek kan het beste worden verwijderd met een pincet met dunne uiteinden, of met een speciale tekenverwijderaar (bijv. tekentang/tekenpincet/tekenkaart) van goede kwaliteit. Niet elke tekenverwijderaar werkt even goed; vooral kleine teken en volgezogen teken zijn vaak lastig te verwijderen. In alle gevallen moet de teek zo dicht mogelijk op de huid worden vastgepakt bij de kop van de teek, waarbij er niet in het achterlichaam van de teek mag worden geknepen. Er mag ook niet aan het achterlichaam worden getrokken, want dan kan het beestje in tweeën scheuren.


Met een pincet met dunne uiteinden pak je de teek vanaf de zijkant beet, zoals op de afbeeldingen is te zien. Trek hem voorzichtig recht uit de huid, in de lengterichting van de hypostoom, met langzaam toenemende kracht. Teken steken vaak een beetje scheef in de huid, dus niet loodrecht op de huid. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met 70% alcohol of met jodium, en was de handen goed, liefst met desinfecterende zeep. De pincet kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd; een tekenverwijderaar op een door de fabrikant aangegeven manier.
Hoe sneller verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting. In de eerste 24 uur is de kans op overdracht van ziekteverwekkers nog relatief klein, maar daarna neemt de kans snel toe. Niet alle teken zijn geïnfecteerd. In Nederland kwam uit het laatste tekenonderzoek dat gemiddeld 23,6% van de teken geïnfecteerd is met Borreliae. Teken kunnen ook drager zijn van andere ziekteverwekkers.
Lees meer over het verwijderen van teken op Lymenet.nl .