Er zijn aardig wat boeken over natuurlijk beter zien geschreven. Sommige zijn goed en sommige zijn ronduit slecht. Een aantal boeken bespreek ik hier en ik houd me niet in over mijn mening over een boek. Dan weet je als lezer beter welke boeken waardevol zijn en welke niet.
Om te beginnen zijn er veel boeken geschreven die jij ook zou kunnen schrijven, lees twee of drie natuurlijk zien boeken en schrijf er zelf een. Dat zijn over het algemeen slechte boeken.
We beginnen natuurlijk met Bates zelf.

De Boeken over natuurlijk zien

Better Eyesight van Bates, een van de standaard boeken

Het oorspronkelijke boek van William Bates. Dat is de grondlegger en daar kan ik natuurlijk weinig over zeggen. Als je dit boek met je gevoel leest en werkelijk begrijpt wat hij zegt, dan kan je je natuurlijk gezichtsvermogen weer teugkrijgen. De kunst is juist om het goed te begrijpen. Het is gratis te downloaden hier.


Dit is eigenlijk hetzelfde boek als de bovenstaande. Vervelend aan deze editie is dat ie ge-edit is. Dus hier en daar staat niet de oorspronkelijke tekst. Alhoewel het wel verkocht wordt als het originele boek. Het is het niet!


Dit zijn de verzamelde Eyesight magazines van William Bates. Ook hier geldt weer, het is ge-edit. Dat houdt in dat hier en daar de interpretatie van de schrijver (Quackenbush) gedrukt staat. Ik wil graag de oorspronkelijke zuivere leer en niet een interpretatie van iemand die het zelf ook niet scherp ziet (wat een feit is). Dat houdt voor mij alleen maar in dat hij het niet juist begrepen heeft. Hij had de magazines moeten verzamelen en zich niet met de inhoud bemoeien. Als je de oorspronkelijke zuivere versie wil raad ik je aan om hier te kijken.


Iedereen loopt met dit simpele boekje weg. Het is een heel simpel en toegankelijk boekje. Aan te raden als je er niets van weet en in een uurtje een boek erover wil lezen. Het is duidelijk en toegankelijk. Maar daar komt ie: als Bates leraar en ervaringsdeskundige vind ik het weinig tot niets toevoegen aan de al bestaande literatuur. Goed voor de beginner, maar wil je dieper en verder, kies dan wat anders. Eigenlijk een flutboekje.


Kies dan dit boek! Goed voor de beginner, grondig. Geschreven door iemand met ervaring met als co-schrijver een van de beste Bates leraren die we op deze wereld hebben. Veel oefeningen, duidelijk en helder. Met achtergronden en heldere verhalen. En het is een mooi boek ook. Ja, het is zo, ik ken beide auteurs, en ik zou bevooroordeeld kunnen zijn. Maar eerlijk: dit is een van de allerbeste boeken, ook internationaal gezien, die je kan kopen op dit gebied. Ik zeg: DOEN!


Heel erg degelijk boek. Heel interessant, lijvig en dik. Goed geillustreerd. En als je echt meer wil weten over de natuurlijk zien methode, moet je het eigenlijk kopen. En toch…het is geschreven door iemand die teveel op feitjes en op weten leunt. Te weinig op gevoel. het is nogal linker hersenhelft. En sja, zien heeft toch echt heel veel te maken met het ook gebruiken van de rechterhersenhelft. En daar hebben we in deze maatschappij gebrek aan. De vrouwelijke kant van het zien. Dat mis ik als ik dit boek lees.


Eyebody van Peter Grunwald

Heel verfrissend. Heerlijk een totaal andere kijk op zien. Uit eigen ervaring en onderzoek geschreven. Legt verbanden tussen buik en ogen en alle andere organen. Geschoold in de Alexander techniek. Grenst aan geniaal wat mij betreft. Gaat dieper dan de Bates methode en is eigentijds. Maar om werkelijk te begrijpen wat hij zegt zou je eigenlijk een workshop moeten doen bij hem. Wat overigens zeer de moeite waard is. Kijk maar op zijn website.


Een van de betere boeken. Hij gaat dieper dan de standaard Bates boeken. Hij gaat de emotionele en mentale laag aan. Zeer de moeite waard om te kopen en het goed tot je door te laten dringen. Misschien ga je dan voelen dat oogoefeningen niet genoeg zijn. Dat je in jezelf je spanningen op emotioneel en mentaal vlak op moet lossen. En dat is heling tot het diepste nivo. Hij heeft ook een boek geschreven dat heet “Light, medicine of the future” eveneens geweldig en een aanrader. Dat gaat over kleuren en licht, de ontspanning van het visuele veld, waardoor oefeningen beter aanslaan en effectiever zijn. Zelf werk ik daar ook mee, zie hier.


Roberto Kaplan is en van de grondleggers van de tegenwoordige Bates methode. Heel goede inzichten en goede oefeningen. Overzichtelijk boek en gaat ook in op de diepere lagen van het niet goed zien.


Een van de boeken van Esther. Ze is een van de beste Bates leraren die op deze aarde rondloopt. Gewoon in de oorspronkelijke geest van Bates. Ze heeft een aantal uniek hoofdstukken in dit boek verwerkt waar nergens anders over te lezen valt. Dit is ook een aanrader. En sowieso is zij een aanrader om eens een skypesessie bij te doen. Ze is namelijk Nederlands van oorsprong. Je kunt haar vinden op Visions of Joy.