Als je wilt dat je ogen minder sterke glazen nodig gaan hebben om het goed te zien. Dan is het een absolute noodzaak om zwakkere brilleglazen te gaan gebruiken. Je zult dus je brilvoorschrift moeten gebruiken en dat aanpassen. Aan de hand daarvan koop je een nieuwe bril of lenzen.

Je ogen en je geest zullen moeten wennen en daardoor zich aanpassen. Je moet je ogen ruimte geven voor verbetering. Je hoeft niet per se je bril af te zetten, zwakkere glazen zijn voldoende. Je zult daar na verloop van tijd scherp mee gaan zien. Dan is het tijd om weer zwakkere glazen te gaan kopen.

Aanpassing Brilvoorschrift

Wat is je sterkte bij een visus van 75% i.p.v. 100% of meer? Die sterkte is juist voor jou. Dan zie je dus alles een klein beetje waziger, maar je kunt nog autorijden en lezen met redelijk comfort. Je hebt voor dat brilvoorschrift een opticien/oogarts/optoloog nodig die bereid is dat voor je te gaan meten. In principe doen ze dat allemaal wel, maar je moet bij veel opticiens/oogartsen toch wel erg sterk in je schoenen staan en je niet laten meenemen door hun overtuigingen dat het allemaal onzin is.

Je kunt ook de “rule of the thumb” toepassen. Die houdt in dat je ongeveer 0.50 tot 0.75 dioptrie per oog zwakker neemt. Maximaal 1.00 dioptrie, maar dat levert vaak een visus op van minder dan 75%.

Voorbeeld bij een Leesbril

  Add (Nu)
Rechts +1.50
Links +2.00

Dan zou je een gereduceerd brilvoorschrift kunnen gebruiken van:

  Add (Reductie)
Rechts +1.00
Links +1.50

Voorbeeld bij Bijziendheid

Gewone bijziendheid kun je meestal vrij makkelijk 0.75 dioptrie per oog eraf halen.

  Sph (Nu)
Rechts -4.50
Links -4.75

Een mogelijkheid van een zwakker brilvoorschrift is dan het volgende:

  Sph (Reductie)
Rechts -3.75
Links -4.00

Voorbeeld van bijziendheid met een cilinder

Bij een zwakke cilindrische afwijking kiezen we er wel eens voor om de cilinder helemaal weg te laten. Als de afwijking een half dioptrie is laten we dat meestal weg en halen we nog een half punt van de sferische (gewone) sterkte af. Als de cilinder sterker is is het de vraag hoeveel je nog goed kan zien. Maar dan kiezen we er vaakv oor om per oog maximaal totaal 1.00 tot 1.25 dioptrien te verminderen.

  Sph (Nu) Cyl (Nu) As (Nu)
Rechts -4.50 -0.75 90
Links -4.75 -1.00 85

Een mogelijkheid van een zwakker brilvoorschrift is dan het volgende:

  Sph (Reductie) Cyl (Reductie) As (Reductie)
Rechts -4.00 -0.50 90
Links -4.25 -0.50 85

Hier kan je opvallen dat er van het rechteroog totaal maar 0.75 af is en van het linkeroog 1.00. We hadden ook kunnen kiezen voor rechts een reductie van totaal 1.00 en links 1.25. Dat links wat meer reductie zou kunnen krijgen heeft dan als reden dat we gaan proberen om de ogen wat gelijker te krijgen in sterkte. Dus we stimuleren het linkeroog wat meer. Je moet echter wel goed inschatten of het linkeroog dat oppakt. Dat linkeroog kan dan ook de neiging krijgen om het op te geven. Dit is echt een individueel verhaal en moet goed ingevoeld worden wat juist is in jouw specifieke situatie.

En die extra 0.25 kan zowel van de cilinder af als van de sferische afwijking. Ook dat is weer afwegen en goed invoelen. Daarbij moet je in aanmerking nemen dat als de reductie te groot is, je ogen de stap niet kunnen maken. Dat levert mer spanning op en zal je niet helpen. Dus rustig met kleine stapjes vooruit gaan is beter dan met een te grote stap willen.