Traanogen kunnen een gevolg zijn van het verstopt zitten van het afvoer kanaaltje van het traanvocht. Dat afvoer kanaaltje zit in je ooghoek aan de neuskant.

Traanogen

De “lacrimal gland” is de klier die het traanvocht aanmaakt. Dat traanvocht is nodig om je oog schoon en gesmeerd te houden. Het is antibiotisch en schoonmakend zodat als er iets in je oog komt het direct gedesinfecteerd wordt door dat traanvocht.
Als je een ui aan het snijden bent dan komt er heel veel vocht vrij uit deze klier, daar krijg je echt traanogen van. En als je ingespannen aan het werk bent, te weinig knippert, dan wordt je oog droog en dat gaat een beetje prikken. Die sensaties kennen we allemaal wel.

Traanogen, wat nu?

Maar wat nu als dat goed werkt maar het traanvocht wordt niet afgevoerd? De afvoer buisjes moet worden ontstopt. Er wordt dan door een arts geprobeerd om de buisjes schoon te spuiten. Dat lukt niet altijd en vervolgens wordt er naar een operatie gegrepen. Er zijn ook natuurlijke manieren die vaak wel werken. De beste methode is in de zee gaan zwemmen en het zoute water in je ogen en je neus laten komen. Dat spoelt de ogen en de neus. Als je dat en week lang doet heb je heel goede kans dat de sinussen schoon zijn en de traanvocht afvoerbuisjes ook.

Maar je kunt dat ook thuis doen, de methode bestaat uit twee stappen:

1) Neus spoeling

Neuskannetje

Omdat het afvoer buisje in de neus uitkomt gaan we eerst die kant schoonmaken. Daarvoor heb je een neuskannetje nodig. Neem een kopje schoon water en doe daar een theelepel himalaya zout of keltisch zeezout in. Los het zout op en doe de oplossing in het neuskannetje. Spoel hiermee je neus. Je kunt op internet wel uitgebreidere informatie vinden hoe je dat doet.

Gebruik van een neuskannetje (Engels/Youtube).

Een neusspoeling maakt je neusgaten schoon en het ademhalen gaat makkelijker. Het spoelt je sinusholtes schoon en dat kan je helpen bij een verkoudheid. Na een neusspoeling kun je je neusgaten insmeren met een heel klein beetje ongebrande sesamolie. Doop daarvoor je pink in de sesamolie. Smeer daarmee de binnenkant van je neusgaten in. Dat is een oude ayurvedische methode die je slijmvliezen helpt te beschermen.

2) Oogspoeling

Zwembril

Nu gaan we de buisjes vanaf de kant van de ogen schoonmaken. Koop een zwembril die lijkt op het plaatje hiernaast. Doe dezelfde zoutoplossing in de zwembril glazen en zet de bril op. Dat is dus het omgekeerde van waar de bril eigenlijk voor bedoeld is: het water UIT je ogen te houden. We willen nu juist dat het water IN je ogen komt. Ga op je rug liggen en open je ogen. De zoutoplossing is ongeveer goed, als het te zout is zal het gaan prikken, als het niet zout genoeg is zal het ook gaan prikken. Je moet dus even experimenteren wat voor jou de juiste dosis zout is in het kopje water.
Blijf zo 10 minuten liggen en laat het zoute water zijn werk doen. Beweeg een beetje met ogen van links naar rechts en onder naar boven…met de ogen open. Als je traan afvoerbuisjes open zijn zal je merken dat het vochtig wordt aan de binnenkant van je neus. Je zal dan de neiging krijgen je neus op te halen en het zoute water weg te willen slikken. Dat is een goed teken! De afvoer is vrij! Je traanogen zijn verholpen.

Je kunt deze procedure om je traanogen te verhelpen natuurlijk versnellen door dit langer te doen of meerdere keren per dag.

De officiele lezing van oogartsen kun je hier vinden.