De thalamus is het verbindingscenrum in de cortex. Het fungeert als een tussenstation voor heel veel informatie van de cortex en de hersenstam. Veel informatie die via de zintuigen tot ons komt gaat via de thalamus naar de cortex. De cortex kan dan berichten terugsturen als feedback om de zintuigen bij te sturen.

De ogen en thalamus

Functies van de thalamus

Een aantal functies vande thalamus zijn:

  • Tussenstation voor motorische en zintuiglijke informatie
  • Geheugen
  • Alertheid
  • Bewustzijn
  • Draagt bij aan perceptie en kennis

De thalamus heeft ook een visuele afdeling:

De ogen en thalamus

Corpus Geniculatum Laterale

Rechtsonderin de bovenstaande afbeelding zie je waar de visuele informatie verwerkt wordt in de thalamus, dat heet de Corpus Geniculatum Laterale. Daar zijn er twee van. De linker corpus geniculatum laterale zal informatie binnenkrijgen van het linker- en het rechter-oog.

De Corpus Geniculatum Laterale

De corpus geniculatum laterale bestaat uit 6 lagen. De lagen 1 en 2 zijn grotere cellen (Magnocellulair) en zijn licht en donker gevoelig. De lagen 3,4,5 en 6 zijn kleinere cellen (Parvocellulair) en zijn sensitief voor kleur. De lagen 1,4 en 6 ontvangen informatie van de tegenovergestelde kant en de lagen 2,3 en 5 van dezelfde kant (ipsilateraal).

De Corpus Geniculatum Laterale lagen

Evolutionair gezien zijn de lagen 1 en 2 ouder. Waaruit je zou kunnen afleiden dat het zien van kleur pas later in onze evolutie ontstond.
Omdat de lagen 1 en 2 alleen maar verschillen tussen licht en donker registreert, is het logisch om aan te nemen dat daar dus de informatie van de staafjes terecht komt. De lagen 3,4,5 en 6 krijgen dus ook informatie van de kegeltjes.

Koelsysteem van de Thalamus

De thalamus moet gekoeld worden. Dat doet de stroming van het vocht wat in de hersenventrikels zit. Lees hier een artikel over de ventrikels. Als de thalamus niet goed gekoeld wordt dan raakt ie oververhit en het gevolg kan zijn: slecht zicht.

Persoonlijke ervaring

Omdat ik moeite had om mijn eigen thalamus te voelen en de ventrikels, heb ik een craniosacraal sessie gedaan daarop. Toen ik vervolgens tijdens de sessie wel de verkoelende werking van de ventrikels op de thalamus ging voelen, merkte ik dat ik me anders voelde. Ik voelde hoe die verkoelende stroom mij rustiger maakte. Minder gefocust op de veiligheid in mijn omgeving. Daardoor kon ik inzien dat mijn alertheid op veiligheid te veel energie kostte. En die oververhitte thalamus zorgde er ook steevast voor dat ik in slaap viel tijdens een craniosacraal sessie of tijdens een meditatie. Het eerste wat bij mij gebeurde was dat mijn thalamus tot rust kwam. En het gevolg was even in slaap vallen. Ook de behandelaar gaf me terug dat er enorm veel hitte van mijn thalamus af kwam. De sessie werd gedaan met een team van 4 man/vrouw sterk. Iedereen van het team werd enorm slaperig omdat mijn vermoeidheid op hen oversloeg.

Deze ervaring komt overeen met de alertheid op veiligheid van een brildragende bijziende. Bijziende mensen zijn over het algemeen over-alert. Meestal omdat ze geleerd hebben dat hun omgeving niet veilig is. Het kan dus heel goed zijn dat hun thalamus oververhit is. Een craniosacraal sessie daarop kan veel inzicht geven.

In mijn geval zag ik duidelijk scherper na de sessie.