Het oog is een uiterst precies optisch orgaan. Samen met onze hersenen vormen de ogen de meest geavanceerde prestatie die de evolutie heeft voortgebracht. Het is ook het zintuig wat ons met de wereld om ons heen laat communiceren. Het laat ons zien hoe onze wereld is en het laat ons ook zien wie we zelf zijn.

De anatomie van wordt in de volgende Youtube video goed uitgelegd.Een duidelijke youtube video over de oogspieren en wat ze doen.

Anatomie van het oog

De ogen zijn holle bollen met een diameter van ongeveer 2,5 cm. Ze zijn gevuld met vloeistof en staat licht onder druk. Deze druk zorgt ervoor dat de ronde vorm gehandhaafd blijft. De ogen wordt omhuld door de harde oogrok. De oogrok beschermt de tere structuur van het binnenste van de ogen. Onder het netvlies zit uit een ragfijn netwerk van kleine bloedvaatjes, het vaatvlies (choroid). Die bloedvaatjes voorzien de ogen van voedingsstoffen en dus ook zuurstof.

Het oog, een groot wonder

Het netvlies bevat lichtgevoelige cellen die de beelden omzetten en via de oogzenuw doorsturen naar de hersenen. In de visuele centra van onze hersenen wordt via een creatief proces onze waarneming samengesteld. Het is een wonder dat de twee beelden die we binnen krijgen samen in onze waarneming 1 perfect beeld vormen. Er zitten geen rafels of randjes aan het samengestelde beeld. De beelden worden keurig over elkaar gelegd door de hersenen. Als bonus ontstaat er dan ook nog een ervaring van diepte.

De oogspieren

Er is 1 interne spier: de cilindrische spier (ciliary muscle). Dat is de spier die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ouderdoms-verziendheid, de leesbril dus.

Doorsnede van de ogen

Als we aan de buitenkant kijken zien we daar 6 spieren. Dat zijn 4 rechte spieren en 2 niet rechte spieren. Deze externe spieren worden over het algemeen verantwoordelijk gehouden voor bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en cilindrische afwijkingen. Deze 6 spieren zitten als volgt aan het oog vast:

Externe oogspieren

Een duidelijke youtube video over de oogspieren en wat ze doen. Elke spier heeft ook een verband met een oogzenuw, dat kun je hier lezen.

Meer weten?

Een verdere uitleg van de 7 spieren en hun locatie vind je hier op Wikipedia. Nog een youtube video, maar dan over de bloedvoorziening van de ogen.