Infrarood licht is het licht wat je net niet meer kan zien. Maar je kan het wel voelen als warmte.

Infrarood licht spectrum

Nu blijkt vooral het InfraRood – A (Near Infra Red, NIR) helend te kunnen zijn voor je ogen.NIR is in staat om in de diepere huidlagen door te dringen. Daar verwijdt het de bloedvaten. Het stimuleert de doorbloeding waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen in de cellen komen. De combinatie van de ontspanning door de warmte en de betere doorbloeding maken dat het ontstekingsremmend pijnverminderend werkt.

Infrarood gloei lamp

Een ouderwetse infrarood gloeilamp zend golflengtes uit van 650 – 780 (zichtbaar rood) en 780 – 1000 (NIR, voelbaar als warmte).
De huidige infrarood verwarmings panelen die in huizen worden gebruikt zenden vooral golflengtes uit in het IR-B en IR-C gebied.
Dan zijn er nog specifieke golflengte’s die onderzocht zijn voor de menselijke gezondheid en ogen. Dat zijn:

  • 630
  • 660
  • 670nm
  • 780
  • 810nm, sneller spierherstel en wondheling, neurologische voordelen voor de hersenen, snellere haargroei
  • 830nm, sneller blessure herstel, meer feel-good hormonen, sneller bot herstel en groei, snellere wond- en huidherstel
  • 850nm, vemindert ontstekingen, verbetert spierherstel, wondheling, vermindert rimpels lijntjes en hyperpigmentatie

Algemene artikelen over NIR en ogen:
Red light therapy could improve eyesight that has declined due to age
Red light for vision and eye health, veel references naar 670nm.
Use Red Light Therapy for Optimal Ocular Health
9 Clinical Studies that Demonstrate the Anti-aging Benefits of Infrared Light Therapy.
Photobiomodulation in Inherited Retinal Degeneration
Aging retinal function is improved by near infrared light
Optically Improved Mitochondrial Function Redeems Aged Human Visual Decline

Infrarood en Cataract

Er zijn verhalen op internet die zeggen dat infrarood cataract/staar veroorzaakt. Dat komt dan vooral uit het onderzoek van Lydahl. Maar dat verhaal gaat over arbeiders in de metaal en glas industrie. Die werken erg veel met hoge temperaturen en worden dus buitengewoon veel blootgesteld aan hitte…dus infrarood. En dat dag in dag uit. Te veel van iets is nooit goed.
Het is zoiets als zeggen dat water drinken gevaarlijk is. Dat is het ook als je meer dan 7 liter per uur drinkt. Het was fijn geweest als in dat onderzoek de nuances ook duidelijk waren genoemd.

Verder blijkt uit: Light and Infrared Radiation dat dat gevaar pas begint bij 800-1200nm.
Even om de referentie van wat veel is juist neer te zetten:

Vermogen van zonlicht

Daaruit blijkt dus dat er geen enkele frequentie in het infrarrod gebied boven de 2 W/m2 uit komt. Om een willekeurig onderzoek te nemen: Damage mechanisms for near-infrared radiation induced cataract. Daarin wordt de geisoleerde frequentie 1090nm gebruikt met 197 W/cm2. Ten eerste is 197 veel meer dan 2. Ten tweede gaat dit per vierkante CENTImeter ipv meter. Vind je het vreemd dat dat schadelijk is? Bij het zonlicht is er natuurlijk totaal ook wel veel meer dan 2 W/m2. Maar daar is het in ieder geval verdeeld over alle infrarood frequenties.

Waar wel een waarschuwing gegeven moet worden:
De bovengemoemde infrarood gloeilamp (Incandescent), is niet geschikt om met open ogen te gebruiken. De hitte is te groot, de lens wordt daardoor oververhit. De proteinen in de lens zullen beschadigen en dat levert staar op. Als je die voor je gezicht zou gebruiken, kun je beter je ogen sluiten en een beschermbrilletje op.