Macula Degeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van de Retina (netvlies), de Macula Lutea (gele vlek). In het centrum daarvan ligt de fovea.

De locatie van de Macula degeneratie

Bij Macula Degeneratie is het juist dat centrale gedeelte dat beschadigd raakt. Het wordt dan moeilijk om details te zien, om kleine lettertjes te lezen. Het centraliseren kan dan niet meer. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je dan in het centrale gedeelte van je visie een vage zwarte vlek ziet. Naarmate de tijd vordert wordt de vlek ook groter, vandaar dus de degeneratie. Meestal komt het voor bij wat oudere mensen.

Twee types Macula Degeneratie

  • Natte Macula Degeneratie (Exudatie).
  • Droge Macula Degeneratie (Atrofie).

De natte vorm houdt in dat er nieuwe zwakke bloedvaatjes gegroeid zijn in of net onder de retina. Omdat die bloedvaatjes zwak zijn gaan ze wel eens stuk en dan lekt er vloeistof onder de macula. Dat resulteert dan weer in vlekken waar je niet mee kunt zien. 10 % van de gevallen van de degeneratie is de natte vorm.

Bij 90 % echter is er sprake van de droge vorm. In dat geval worden er afvalstoffen opgehoopt onder de macula. Dat veroorzaakt gelachtige vlekken in het centrale gedeelte van het zien. Doordat de afvalstoffen zich ophopen, wordt de bloedstroom belemmerd, Dat heeft dan weer tot gevolg dat de voedingsstoffen de retina en macula niet meer kunnen bereiken. Dan gaan de cellen minder goed werken en kunnen de licht sensitieve cellen niet meer effectief werken.

Macula Degeneratie is een fysiek pijnloos proces. Maar het is natuurlijk emotioneel niet bepaald prettig om te ervaren dat je gezichtsvermogen verloren gaat. Gelukkig zijn er onderzoeken gedaan die erop wijzen dat er verbetering mogelijk is. Betere natuurlijke voeding, eventueel aangevuld met supplementen. Samen met gezond buitenlicht kan dat een behoorlijke verbetering opleveren. Soms zelfs is genezen van de macula mogelijk. Dr Gary Price Todd heeft veel onderzoek verricht naar deze degeneratie en supplementen gevonden die helpen.

Meer over Macula Degeneratie:

Oogartsen
Wikipedia
Macula Degeneratie Nederland

Direct afspraak maken