Allereerst even de opmerking dat het best ingewikkeld kan zijn om floaters op te lossen. Het kan wel, maar er is een lange adem voor nodig. Er is niet zoiets als een pilletje wat ze oplost. En wat voor de ene persoon werkt hoeft niet voor een ander te werken. Het hangt van jouw persoonlijke oorzaak af wat er bij jou werkt en wat niet.
Je kunt ook kiezen voor het weglaseren van de floaters, maar dat is niet iets waar ik echt achter sta.
Er zijn een aantal manieren waarop je floaters aan kunt pakken:

 • Ontspan!
 • Houd je dieet natuurlijk gezond
 • Bepaalde supplementen
 • Bepaalde druppels die je in je oog kunt doen
 • Bepaalde oogoefeningen die de doorstroming beter maken van het bloed en lympfe in de ogen

Supplementen die floaters kunnen helpen oplossen

Astaxantine

Astaxantine en Flamingo's

Bij vrijwel elk oogprobleem wat je hebt zou je astaxantine moeten slikken. Nog sterker: iedereen zou het moeten slikken. We gebruiken onze ogen zoveel op een niet natuurlijke manier dat we ze moeten helpen met een van de sterkste antioxidanten die we kennen: astaxantine. Astaxantine gaat de bloed-retina-brein barriere over. Het kan daarom direct naar je retina en daar het goede werk doen. Astaxantine moet je onmiddelijk gaan slikken bij macula degenratie, staar/cataract, glaucoom, floaters en andere onstekingsziekten aan het oog. Het is een enorm sterke ontstekingsremmer, dus het zal ook in de rest van je lichaam heel goed werk verrichten. Kijk hier op deze pagina voor een volledigere lijst van de zegeningen van astaxantine. De dosis is 4 – 12 mg per dag direct na de maaltijd. Na een week of 3 a 4 zou je het verschil moeten merken. In ieder geval aan meer uitgeruste ogen en allerlei ontstekingen.

En waarom een plaatje van een flamingo? Omdat de rood/roze kleur die ze hebben komt door de hoge concentratie aan astaxantine die ze in zich hebben. En astaxantine is rood van kleur.
Astaxantine kun je hier bestellen.

Chlorella

Chlorella bevat veel luteine en zeaxantine. Daarnaast bevat chlorella vitamine C, magnesium, borium, vitamine D en een heleboel sporenelementen. Vanwege het hoge gehalte aan chlorofyll is het ook een sterke ontgifter voor je lever en dus bloed. Als je lever schoon is, kan je bloed beter gezuiverd worden. Schoon bloed is het best in staat om voedingsstoffen en zuurstof af te leveren aan onder andere je ogen. Er zijn mensen die na 4 – 6 weken slikken van chlorella van hun floaters af zijn. Koop wel biologische of organische chlorella, je doet het voor je gezondheid. Hier kun je goede biologische chlorella kopen voor een goede prijs. De dosering moet je opbouwen, je kunt beginnen met een halve gram en langzaam opbouwen naar eventueel een therapeutische dosis van 20 – 50 gram. Als je te snel gaat kunnen er vervelende ontgiftingsverschijnselen optreden. Uiteraard kun je een dagelijks onderhoudsdosis van 5 – 10 gram aanhouden, dat zou genoeg moeten zijn.

Magnesium, Vitamine D en Borium

Een oorzaak van floaters kan zijn dat er ongebruikt calcium zich in de zachte weefsels bevindt, ook in de ogen. Als je een supplement met magnesium, vitamine D en het crucial borium slikt, kan die calcium actief worden weggewerkt. Kies een supplement wat laag is in calcium als je het voor floaters wil gebruiken.

Taurine

Op een aantal forums ben ik tegengekomen dat het supplement Taurine in een paar dagen helpt om de vlekjes op te lossen of te verkleinen. Het bleek wel zo te zijn dat na een paar dagen niet slikken, ze ook weer terug komen. MSG (monosodiumglutamaat) berooft je lichaam van taurine. Een van de beste Taurine kun je hier bestellen

Rode bietjes

rode bietjes en poeder

Rode bietjes helpen tegen een hoge bloeddruk. Maar ze helpen ook om mouches volantes op te lossen of te verminderen. Je kunt natuurlijk rode bietjes gaan eten, maar je kunt ook bij de supermarkt een fles rode bietensap gaan halen. Nog effectiever is om rode bieten poeder te kopen en daar een eetlepel per dag van in je smoothie te gooien of in wat jij eet. Het is niet zo duur en bij de “De Tuinen/Holland en Barrett” hebben ze het. Ik zou echter wel de biologische variant kiezen, die hebben ze daar ook. Online kun je de bietenpoeder hier bestellen.

Smeerwortel

Floaters en smeerwortel

Dit kruid is rijk aan luteine en bevat antioxidanten waarvan bekend is dat ze floaters oplossen. Je kunt smeerwortel langs de kant van de weg vinden of gewoon in je tuin. Je kunt het ook kopen als losse thee. Maak de thee en drink 2 tot 3 bakjes per dag. Als je de thee af laat koelen kun je het ook als oogdruppels gebruiken. Hier kun je wat meer lezen over de pijnstillende en helende kracht van smeerwortel.

Noot: Smeerwortel bevat heel veel slijmstoffen (vooral in de wortel) en die zijn onder andere goed voor de ogen. Je kunt zowel thee van de wortel als van het blad zetten, maar deze is nogal omstreden. Er zit een stofje in wat in grote hoeveelheden schadelijk voor de lever is. Daarom mogen preparaten van de smeerwortel niet in Nederland worden verkocht. Zelf ben ik er niet bang voor, want je neemt het niet geïsoleerd in (net zoals suiker geïsoleerd is- en daarom schadelijk omdat het die andere stofjes mist). En in grote hoeveelheden is alles schadelijk…10 liter water in een uur drinken is ook zeer schadelijk.

Mariadistel

De lever is een belangrijk schoonmaak orgaan voor je lichaam. De lever en de nieren zijn samen de belangrijkste organen die in verband worden gebracht met de ogen volgens de chinese en ayurvedische leer. Mariadistel is een krachtige leverontgifter. Als je je lever schoonmaakt kunnen een heleboel kleine ongemakken ook verdwijnen. Per dag kun je 250 tot 500 mg mariadistelpoeder gebuiken als aanbevolen dosis.

Ook goede voedingsmiddelen…

Er zijn natuurlijk andere voedingsmiddelen die ook goed zijn voor de ogen. Eigeel en wilde natuurlijke zalm bevat veel luteine, zeaxantine en taurine. Groene groenten, bietjes en worteltjes bevatten beta-caroteen, vitamine C, magnesium, en zeaxantine. Die mag je dus lekker veel eten. Daarnaast zijn zwarte en blauwe bessen ook heel goed vanwege de antocyanen. Klik hier voor meer over zwarte bessen en ogen.

Te vermijden…

De volgende lijst kun je om uiteenlopende redenen beter vermijden als je je floaters wil aanpakken.

 • Koffie
 • Alcohol
 • Zwarte thee
 • MSG; monosodiumglutamaat = mononatriumglutamaat = ve-tsin
 • Eigenlijk alle bewerkte voeding; koop zelf je groente vers
 • Alle ongezonde vetten: frituur, chips enz.

Oogdruppels

Castor Olie

Koop pure, zuivere castor olie (wonderolie/ricinus olie). Doe een druppel van die olie voor het slapen gaan in elk oog en wrijf een beetje onder de zolen van je voeten. De volgende ochtend zijn je ogen verfrist. Het restje olie in de ochtend in je ogen spoelt je traanvocht weg en dan zie je weer zonder de oliefilm laag. Na een paar dagen zou je moeten merken dat de vlekjes kleiner worden of zelfs zijn verdwenen. De pure biologische zuiver castor olie is
hier verkrijgbaar.

Triphala oogdruppels

Triphala druppels helpen het oog te ontspannen en voeren voedingsstoffen. Je kunt het zelf maken, zie daarvoor de ayurveda pagina. Maar het is verstandiger om kant en klare druppels te kopen omdat die beter houdbaar zijn en gecontroleerd gemaakt. Het heet Netra Bindu en is hier verkrijgbaar.

Ghee druppels in je ogen

Om je ogen te smeren en brandende ogen te verzachten en te versterken kun je een druppel handwarme ghee in elk oog druppelen. De ghee is hier verkrijgbaar en bevat naast de ghee ook nog triphala. Zo heb je dus een dubbele werking: triphala en ghee. Het is alleen lastiger toe te passen omdat de ghee nog wat verwarmd moet worden zodat het vloeibaar wordt maar niet warmer dan 37 graden celsius.

MSM oogdruppels

MSM oogdruppels zouden ervoor zorgen dat het oog beter gehydrateerd wordt door het aanwezige zwavel in de MSM. Zwavel trekt water aan en is nodig voor de vorming van collageen. Nu zijn MSM oogdruppels moeilijk te vinden in nederland. Dus we maken het zelf:
Koop online MSM poeder en ga naar de supermarkt om lenzen inzet vloeistof te kopen. Niet om je lenzen schoon te maken maar de bewaar/inzet vloeistof. Een pipet flesje van 10 of 20 ml kun je bij de apotheek halen.
Meng de lenzen vloeistof met een theelepel MSM en laat de MSM oplossen. Je zal even moeten experimenteren met hoeveel MSM precies. Want als de concentratie MSM te hoog is zal het enorm prikken in je oog. En de een is daar gevoeliger voor dan de ander. Druppel twee keer per dag 1 a 2 druppels in beide ogen. Wel dit een paar maanden volhouden, een maand of 3 minimaal. Als je dan totaal geen verbetering opmerkt is het niet voor jou. Dan moet je iets anders proberen.