De oude indiase geneeskunst ayurveda heeft ook het een en ander te zeggen over ogen.

Algemene Ayurveda aanbevelingen

Koud water oog bad

Als je s’ochtends in de badkamer staat, vul je mond met koel of koud water en terwijl je dat water in je mond houd splash je koud water over je ogen. dat doe je een aantal keren totdat je ogen koel aanvoelen. Dan spuug je het water weer uit je mond. Dat heeft een dubbel verkoelend effect op je ogen. Vanbinnenuit in de mond en van buiten door het gespetter van het koude water op je ogen.

Ghee lamp

Staren naar een ghee lamp is een oude methode om de ogen te versterken en werkt ook verzachtend op de ogen. Het gaat daarbij ook om de energie van de ghee, dus een kaars werkt toch anders. Pak een stukje watten van katoen en draai daar een puntje aan. Zodanig dat er aan een kant een bolletje blijft wat overgaat in een dunne lont. PLaats het geheel in wat ghee op een schaaltje en doop het puntje van de lont ook even in de ghee. Steek de ghee lamp aan.
Doe je bril af en of je lenzen uit en zet de lamp op 1 meter afstand. Kijk naar de vlam en prober zo’n 2 a 3 minuten niet te knipperen. Dat terwijl je ontspannen blijft kijken. Deze procedure verhoogt de essentie van het vuur element in de ogen en maakt dat de ogen mooi ene helder worden.

Zonnegroeten

De zonnegroet is een serie yoga bewegingen dynamisch uitgevoerd. Elke dag uitgevoerd geven ze een enorm vitaal gevoel. Er zijn verschillende vormen, je hebt de vrij zachte, mooie vloeiende Dru yoga stijl, maar ook de stevigere zwaardere vormen. Er zijn in de ene vorm houdingen die niet in de andere zitten. De hieronder genoemde stijl is een een redelijke standaard die je overal wel in terug vind. Er is geen “Zo moet het”. Je lijf en eigen intuitie kunnen dingen gaan aanpassen die jouw stijl maken. Als de bewegingen echt worden geintegreerd met de ademhaling zal je zien dat het makkelijk is om 100 zonnegroeten te doen. De adem wordt dan de motor van je bewegingen.

Zonnegroet reeks

Er wordt gezegd dat je de hele reeks per dag minimaal 24 keer moet uitvoeren. Minder mag natuurlijk ook maar voor een optimaal resultaat is het aanbevolen 24 keer. Dat kost je ongeveer 10 a 15 minuten.

Oog Yoga

Oogbewegingen
Ver dichtbij
Topje neus – derde oog swing
Palmeren

Lees Houding

Als je leest, doe dan dan met een rechte wervelkolom. Liggen lezen is niet goed voor je, je nek verkrampt en je steunt meestal op je armen waardoor je schouders ook verkrampen. Bovendien kun je met een rechte rug vrijer ademhalen.

Computer Schermen

Als je achter een scherm zit, zorg er dan voor dat je recht zit en dat je een scherm gebruikt wat niet weerkaatst. De schittering van het scherm maakt dat je je ogen onnodig inspant om te lezen. Ook de straling van een scherm is niet goed voor je ogen. Kijk minstens om het half uur even op in de verte om je ogen te ontspannen. Eigenlijk is en half uur aaneengesloten achter een scherm zitten al veel te lang. Om de 5 minuten even in de verte kijken en wachten tot je ogen weer scherp zien in de verte…en relax, adem en knipper. Neem pauze, veel pauze’s!

Voor vurige types

De vurige types onder ons, de pitta constitutie, hebben meer de neiging om oogproblemen te krijgen. Dat is omdat ze al vurig zijn en de ogen zijn het zintuig van vuur. Dat kan leiden tot overfocus, bijziendheid en brandende/prikkende ogen.

Triphala oog bad

Was je ogen met triphala thee. Neem een kopje water en roer daarin een theelepel triphala poeder. Breng dat aan de kook en laat het 3 minuten koken. Laat het afkoelen en filter de poeder eruit zodat er geen deeltjes meer in de thee zitten. Met het dat water was of baadt je je ogen. ALs er nog deeltjes inzitten zullen je ogen enorm gaan prikken, alsof er zand in je ogen zit. Het kan toch wel enigzins prikken omdat er amla in zit en die is van nature zuur, dat prikt in het begin in je ogen ook een beetje en laat je ogen tranen. Het is dus een goed middel tegen verstopte traanbuisjes, en droge ogen. Helpt ook bij glaucoom.

Castor Olie

Koop pure, zuivere castor olie (wonderolie/ricinus olie). Doe een druppel van die olie voor het slapen gaan in elk oog en wrijf een beetje onder de zolen van je voeten. De volgende ochtend zijn je ogen verfrist. Het restje olie in de ochtend in je ogen spoelt je traanvocht weg en dan zie je weer zonder de oliefilm laag.

Ghee druppels in je ogen

Om je ogen te smeren en brandende ogen te verzachten en te versterken kun je een druppel handwarme ghee in elk oog druppelen.

Rozenwater

Doe 3 druppels zuiver rozenwater in je elk oog. Rozenwater is verkoelend en helpt tegen brandende en geirriteerde ogen.

Collyrium Zalf

Collyrium is gemaakt van castor olie en natuurlijke kamfer. Cosmetisch wordt het gebruikt als eyeliner. Maar het is medicinaal en goed voor de ogen. Gebruik je nagel om een heel klein beetje zalf te scheppen en trek je onderste ooglid omlaag. Smeer dan dat beetje zalf aan de binnenkant van je ooglid.

Stress Reductie

Om de spanning op de ogen te verminderen kun je katoenen watten dippen in geitenmelk en dat dan op je ogen leggen. Je kunt het ook doen met koemelk, maar beter is geitenmelk.

Bloeddoorlopen ogen

Als je bloeddoorlopen ogen hebt, is dat een teken dat je teveel hebt gevraagd van je ogen. Neem dan in ieder geval pauze en drink een glas jus d’orange met een halve theelepel natuurlijke suiker en een mespuntje komijn.

Ayurveda en Staar

5 delen Punarnava
3 delen Brahmi
3 delen Shatavari
Neem en halve theelepel met een glas warm water twee keer per dag.

Ayurveda en Glaucoom

5 delen Punarnava
3 delen Jatamamsi
3 delen Shanka pushpi
Kook een theelepel van dit mengsel op een kopje water en drink dat twee keer per dag.