Om een staaroperatie te vermijden kun je er eigenlijk niet omheen dat je naar je voeding moet kijken. Er zijn aardig wat boeken geschreven over de combinatie ogen en voeding. Zeker als het gaat om de relatie met staar, macula degeneratie en glaucoom.

Vegetarisch of niet?

Er is een studie die onderzocht heeft wat het verband is tussen vlees en dierlijke producten eten en de kans om een staaroperatie te moeten ondergaan.
De onderstaande tabel geeft de uitkomst van dat onderzoek:

Consumptiegroep Kans op staar
> 100 gr of meer vlees per dag 1.0 (Referentie)
50 – 99 gr vlees per dag 0,96
< 50 gr vlees per dag 0,85
Alleen vis 0,79
Vegetarisch 0,70
Veganistisch 0,60

Uit: Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet, vegetarianism, and cataract risk. Am J Clin Nutr. 2011 May;93(5):1128-35
Dus ten opzichte van iemand die meer dan 100 gram vlees eet op een dag, heeft een vegetarische persoon maar 70% kans op het ontwikkelen van staar.

Maar…

Een vegetarisch of veganistisch levend persoon heeft geen carnosine toevoer. Dat zit alleen in vlees. En carnosine is in staat om de samengeklonterde proteinen in de ooglens los te maken. Carnosine is en sterke anti-oxidant die het staar dus voorkomt. Zie het artikel over carnosine en Can-C. Dus als je het beste van beide werelden wil hebben kun je dus veganistisch eten en carnosine bijslikken.

Staaroperatie en suikers

Ook in het artikel over carnosine en Can-C kun je lezen dat het juist de zuikers en koolhydraten zijn die voor problemen zorgen. Het proces van glycosylatie is het binden van suikers/koolhydraten aan proteinen in je lichaam. En dit is precies wat er gebeurd in je oog, ook in je lens. Je lens bestaat uit doorzichtige kristallijne proteinen. Als die samenklonteren door de glycosylatie worden ze niet meer doorzichtig en dat heet staar ofwel cataract.

Vetdieet

Het is zaak om je lichaam veel minder suikers en koolhydraten te geven, en dat neigt naar het paleo dieet. Nog strenger op de suikers en koolhydraten: het vetdieet. Het vetdieet gaat ervan uit dat je per dag maximaal 30 – 50 gram koolhydraten mag eten. Je lichaam komt dan in eerste instantie in de ontgifting van de in je lichaam opgeslagen suikers. Je lichaam zal alle opgeslagen suikers van je spieren en lever (dat heet glycogeen) opbranden. Na een dag of 3 is dat op en zul je moe worden omdat je lichaam nog niet omgeschakeld is naar vet als energiebron. Maar je lichaam zal dat de dagen erna wel gaan doen. Dan begint je energie langzaam weer toe te nemen en je zult je waarschijnlijk beter voelen dan ooit. Dat is omdat vet als energiebron effectiever en schoner is dan suikers en koolhydraten.

Staaroperatie vermijden met vetdieet

Je lichaam komt dan in een licht ketonische toestand. Die is niet gevaarlijk, het is niet de ketose van een diabeet. Maar die licht ketonisch toestand is van oorsprong natuurlijk voor de mens. Daarin kan het lichaam zichzelf veel beter helen. En een hele waslijst aan klachten zal afnemen of verdwijnen. Voor meer informaie zoek op internet op vetdieet of inhet engels het “ketogenic diet”. Het onderstaande boek vertelt je een heleboel over dit dieet.

Omdat je nu geen tot zeer weinig koolhydraten en of suikers mer eet is het niet mogelijk dat je staar zich nog verder ontwikkeld. OM star te ontwikkelen zijn koolhydraten en suikers nodig. De helende kracht van je lichaam zal dan mogelijk ook staar vanzelf kunnen genezen. Daar is echter nog geen onderzoek naar gedaan omdat het vetdieet daar nog te jong voor is. Verdiep je erin, want het is waarschijnlijk dat dit ons natuurlijke dieet is waar een mens zich het best bij voelt. Bijkomend voordeel is dat het lichaam overgewicht zal verliezen, hoofdpijnen zullen verminderen of ophouden (na de initiele ontgifting dus). Migraines, epilepsie, spierpijnen, krakende gewrichten, huidproblemen, diabetes, hart en vaatziekten…dat alles zal duidelijk verminderen.

Strijdig?

Wat zo strijdig lijkt, is dat in het vetdieet dus wel vlees gegeten mag worden. Dat was nou net wat niet uit het bovenstaande onderzoek kwam. Daar is ook niet in meegenomen hoeveel koolhydraten en suikers de vleeseters en veganisten aten. Dat onderzoek richtte zich op het “koolhydraten als energiebron” dieet. En dan werkt het lichaam anders. En dan kan een staaroperatie vermeden worden.
Meer over het vetdieet op rijndejonge.nl
Nog wat links naar andere sites over supplementen en voeding:

Natural Eye Care

Natural News