Het hersenvocht (cerebrospinale vloeistof) is het vocht wat in de hersenen en de rug zit. Dat vocht kan in een gezond lichaam onbelemmerd stromen. Bij emotionele of fysieke blokkades en trauma’s is het stromen van het hersenvocht ook belemmerd. Craniosacrale behandelingen helpen die stroom weer op gang te brengen en daarmee kan het lichaam het zelfgenezend vermogen weer aanspreken. Het hersenvocht wordt gemaakt in de eerste 3 ventrikels.

  • De eerste 2 zijn de laterale ventrikels. Die zijn gespiegeld in je hersenen.
  • Het 3e ventrikel zit in de middellijn, onder de laterale ventrikels. Het is verbonden met het 4e ventrikel via de aquaductus cerebri
  • Het 4e ventrikel zit ook op de middellijn, maar tussen de hersenstam en cerebellum onder het 3e ventrikel
Hersenvocht en de 4 ventrikels van de hersenen

Je ziet op het plaatje in het blauw waar het hersenvocht doorheen stroomt. (Je kan ook even hier op wikipedia kijken voor een 3D animatie). Dus ook naar het centrale kanaal van de ruggegraat. De hersenen drijven als het ware in het hersenvocht en houden de druk op de hersenen stabiel, dienen als een soort stootkussen bij versnellingen op remmingen van het hoofd. Het voedt ook de hersenen, voert ook de afvalstoffen af en geeft stevigheid en stabiliteit. Via het 4e ventrikel ontsnapt er hersenvocht naar de tussenruimte van de hersenen en de schedel. Daarmee wordt de druk dus ook geregeld samen met de aanmaak in de eerste 3 ventrikels.

Met craniosacrale grepen kan het ritme van de hersenvloeistof worden gevoeld. Zo kunnen de grepen invloed hebben op het verversen van de vloeistof, het vertragen van het ritme en het opruimen van blokkade’s. Hoe meer er vertraagd kan worden hoe groter het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt. De client zal dan ook in een steeds diepere rust terecht komen en mogelijk op de behandeltafel wat wegdommelen. Dat is helemaal prima want dan kan het lichaam zijn/haar eigen gang gaan zonder tussenkomst van het denken. Dat is een meer natuurlijke toestand.