Mouches volantes (vertaling: zwevende muggen – anders genoemd: floaters) zijn troebelingen in het oog die waargenomen worden als zwarte sliertjes of vlekjes in het gezichtsveld. Ze zitten in het oog, in het glasvocht. Ze bewegen mee met de bewegingen van het oog en het kan dus zijn dat ze steeds in de weg zitten.
De mouches volantes zijn collageenvezels bestaande uit eiwitten die verouderd zijn en niet zijn opgeruimd door het lichaam. Ze zijn niet meer doorzichtig en je kijkt er dus tegenaan.

Om dat te verduidelijken eerst een tekening van een oog die naar een letterkaart kijkt en hoe de lichtstraal loopt door het glasvocht van het oog:

Hoe een oog naar een letterkaart kijkt

Stel nu dat er in het glasvocht van het oog van die mouches volantes aanwezig zijn:

Mouches volantes in het gezichtsveld

Je ziet dat de mouches volantes in de lichtstraal zitten, dat geeft een schaduw op het netvlies achterin het oog en die schaduw is zwart.
De mouches volantes zijn niet schadelijk maar voor sommige mensen wel hinderlijk. Het is een gevolg van het ouder worden en het indikken van het glasvocht in het oog. Als het ineens heel erg veel gebeurd is het aan te raden een oogarts te raadplegen omdat er dan wat aan de hand kan zijn met het netvlies.

Bates en Mouches Volantes

William Bates heeft wel een en ander gezegd over deze aandoening. Hij zegt dat de zwevende deeltjes in het oog een gevolg zijn van spanning in het oog en dat ze zullen verdwijnen als de spanning wordt opgelost. Of dat ze er nog wel zijn maar door de ontspanning niet hinderlijk zullen zijn, je zult ze nagenoeg niet meer waarnemen. Bates raadt dus aan om te Palmeren. Meer van Bates over floaters hier.

William Luftig over floaters

Quote uit zijn boek “The Natural Treatment of Eye Diseases”: “Floating spots are another very annoying and alarming trouble which is removed by the treatment. As a consequence of the formation of opacities in the vitreous, the patient perceives variously shaped structures which float before the eye to and fro in a more or less considerable amount and appear as dark spots, threads, flakes, cobwebs, clouds and skin-like films. These moving particles and the fluidification of the vitreous disappear, because the morbid changes which result from nutritional disturbances can be remedied by the improved nutritional of all eye tissues. It is possible to bring its watery state back to a normal condition, so that the small particles swimming in the liquefied vitreous are no longer shifted freely in all directions when the eye is moved. As is the aim of therapy to strengthen the health of the eye in its entirety, the vitreous shares in the curative effect. It assumes a more natural, jelly-like consistence, and the floating specks before the eyes become gradually absorbed”.

Floaters Oplossen

Floaters zijn best wel moeilijk om eventjes op te lossen. Maar het kan wel. Op de volgende pagina’s kun je aantal dingen lezen die jou mogelijk zouden kunnen helpen: