Tinnitus ofwel oorsuizen is een gesuis of een constante toon die je hoort. Het verstoort de rust in je en bij sommige mensen wordt het ondraaglijk om mee te leven. Het begint meestal met een knal of hard geluid. Daardoor raken de geluidshaartjes in je oor fysiek beschadigd.

De zogenaamde haartjes in je oor
Gezonde en beschadigde haartjes bij tinnitus

Je hoort dan een tijdelijke fluittoon. Die toon komt nog vanuit het fysieke gedeelte van je oor. Als de haartjes hersteld zouden kunnen worden, zou de situatie weer naar een goed functionerend gehoor kunnen gaan. Maar dat is vaak niet het geval.

Het gevolg is dat je hersenen die bepaalde toon niet meer binnen krijgen, die haartjes zijn namelijk beschadigd. Dus je hersenen zullen nu die toon in je auditieve cortex gaan versterken. En dan hoor je een toon vanuit je hersenen die er in de buitenwereld niet is. En dat is tinnitus.

Het gedeelte in je hersenen wat die toon dan maakt is je auditieve cortex, die zit net boven je oren.

Auditive cortex

Chronische Tinnitus

De chronische vorm komt vanuit je hersenen die een compenserend gedrag gaan vertonen.
Er zijn in deze maatschappij heel veel mensen die tinnitus hebben. Bij sommige mensen gaat het zover dat ze er niet mee kunnen leven. Er worden wel behandelingen aangeboden, maar niet allemaal even natuurlijk. Tinnitus wordt ook verergerd door stress, zoals elke aandoening. meestal is er ook teveel activiteit in het hoofd, te weinig rust. Als rust wordt gecombineerd met craniosacraal en wat oefeningen, dan is er vrijwel altijd verbetering mogelijk bij tinnitus.

Voeding bij oorsuizen

Er zijn zelfs voedingssupplementen die helpen bij tinnitus. Je kunt bijvoorbeeld het kruid Gingko Biloba gebruiken. Daarbij kun je magnesium slikken omdat te veel stress en harde geluiden, je magnesium in je lichaam op maken. Daarnaast is zink ook belangrijk omdat het bij de vorming van vrijwel elk enzym in je lichaam nodig is. Onze voeding bevat tegenwoordig te weinig zink en magnesium. Vrijwel iedereen zou op het gehalte aan magnesium en zink moeten letten.

Wil je iets meer weten over oorsuizen dan kun je bijvoorbeeld kijken op wikipedia