Astaxanthine is het belangrijkste (roze-rode) pigment in waterdieren zoals zalm, forel, garnaal, krab, zeekreeft en rivierkreeft; sommige vogels danken hun kleur daar aan, zoals de flamingo.

Flamingo Astaxanthine

Het is een carotenoïde zoals luteine, bètacaroteen, zeaxanthine en lycopeen. En deze zijn allemaal erg belangrijk voor de ogen.
Deze rode kleur is voor mensen een erg sterke anti-oxidant. Het vermindert ontstekingen en het komt veel voor in de macula van het oog. Het helpt het schadelijke blauwe licht van de beeldschermen weg te filteren en voedt het oog. Tegenwoordig zitten veel mensen uren achter beeldschermen. Dat vraagt erg veel van het oog.

Carotenoïden

Een belangrijke functie van carotenoïden in de natuur is het bieden van bescherming tegen de schadelijke effecten van UV-straling; carotenoïden worden daarom vaak aangetroffen in weefsels die direct blootstaan aan zonlicht zoals de huid en ogen. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat astaxanthine een tot 200 keer betere bescherming biedt tegen foto-oxidatie van lipiden dan bètacaroteen en tot 1000 keer beter dan luteïne. Het is bekend dat bètacaroteen de huid beschermt tegen zonnebrand, ontsteking en veroudering; astaxanthine is naar verwachting effectiever dan bètacaroteen.

Dosering van Astaxanthine

De optimale dagelijkse dosering van astaxanthine is 6mg. Na 4 weken op deze dosering is de vermoeidheid van de ogen met 50% teruggebracht. Scherpstellen gaat ook beter omdat het invloed heeft op de ciliaire spier.
Astaxanthine kan de bloedhersenbarrière passeren en wordt opgenomen in oogweefsel en verbetert de stroomsnelheid van het bloed. Daarmee heeft het ook invloed op de doorbloeding van het oog. Bij mensen is aangetoond dat inname van astaxanthine zorgt voor een betere doorbloeding van de haarvaten in het netvlies en rond de oogzenuw. Het is dus erg waardevol voor de preventie van maculadegeneratie, glaucoom, staar, diabetische retinopatie en de leesbril.

Bronnen:
www.orthokennis.nl
Referenties van orthokennis
Clinical Applications of Astaxanthin in the Treatment of Ocular Diseases: Emerging Insights

Astaxanthine kopen

Je kunt het makkelijk hier via het internet kopen. Je kunt het los kopen zodat je de dosering van deze stof zelf kunt bepalen. Je kunt het ook in combinatie met andere behulpzame stoffen kopen zoals: zeaxanthine, luteine en zink. Het is wat je handig vind en wat je berekend wat goedkoper voor je is.

In het onderstaande product zit 20mg luteine, 2mg zeaxanthine, 4mg astaxanthine en de helft van de ADH van zink (5mg). Voor je ogen ben je met deze combinatie al behoorlijk op weg.