Een aantal voedingsstoffen hebben in de macula de hoogste concentratie van je hele lichaam, zoals astaxantine, zeaxantine, luteïne. Die zijn dus extra belangrijk.
De kruiden en supplementen die hier genoemd worden zijn veelal onderzocht. Een aantal onderzoeken die makkelijk na te googlen zijn worden genoemd. Bij macula problemen, glaucoom en staar is voeding een zeer belangrijke factor. Wijzig je voedingspatroon en zorg voor een goede doorbloeding. Je kunt macula degeneratie/pucker een halt toe roepen en mogelijk zelfs iets terugdraaien.

Welke stoffen zijn het belangrijkst voor de ogen?

Natuurlijk zijn er veel stoffen belangrijk voor je ogen, maar een paar wil ik er toch even uitlichten. Daar is onderzoek naar gedaan en ze komen vaak in hoge concentraties in je ogen voor. Bij macula problemen, staar en glaucoom, wordt in onderzoeken vaak geconstateerd dat er een gebrek is aan een van deze stoffen. Bij aanvulling daarvan komt het probleem tot stilstand of verdwijnt zelfs. Een korte tekst staat bij elk supplement. Je kan ook doorklikken naar een uitgebreidere beschrijving. En bij elk supplement staat de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). Dit zijn de losse supplementen waar maar 1 stof in zit voor zover ik ze kon vinden. Je kunt ook combinaties kopen, meestal goedkoper en makkelijker

Astaxanthine

Het is een rode carotenoide die de doorbloeding verbetert en veel in de macula zit. ADH: 6mg. Rode vissoorten en sommige algen bevatten het. Astaxanthine kun je beter bijslikken. In het genoemde produkt zit 4mg. Lees hier meer over Astaxanthine

Luteïne

Luteïne is een gele carotenoide, daardoor is de macula ook geel van kleur, vandaar dat het ook de gele vlek heet. Luteïne zit veel in eidooiers…die zijn ook geel. ADH: 10mg. Eet 100 gram echt diepgroene groente per dag, dan kom je aardig in de buurt. In dit luteïne produkt zit 20mg.

Zeaxantine

Over zeaxanthine kunnen we vrijwel hetzelfde zeggen als over luteïne. Ook geel, zit ook in diepgroene groente en algen. ADH: 2mg. Zeaxanthine is los eigenlijk niet te verkrijgen. Zit heel vaak bij het luteïne supplement in. Vandaar nu een combi van: astaxanthine (4mg), luteïne (20mg) en zeaxanthine (2mg). Er zit ook nog 50% van je ADH aan zink in, namelijk 5mg. Als je hier 1 a 2 stuks per dag van slikt, heb je 4 hele belangrijke gehad.

Zink

Zink is belangrijk voor heel veel enzymatische processen in je lichaam. En zink komt erg veel voor in je ogen. ADH: 10mg. Die heb je met de het supplement bij zeaxanthine al aardig binnen. Samen met wat zaden, peulvruchten en nootjes kom je er wel. Het zit ook in vlees. In dit supplement zit in 1 dagdosering 7,5mg.

  • Vitamine D3
  • Glutation
  • Vitamine C
  • Essentiele Vetzuren: Omega 3,6,9

Vitamine D3 + K2 // Bestel Hier
Zeaxantine uit Spirulina // Bestel Hier
Zink // Bestel Hier
Glutathion // Bestel Hier
Vitamine C // Bestel Hier
Omega 3 vetzuren // Bestel Hier

Multi Pil

Multi Preparaat // Bestel Hier

Zeaxantine

Zeaxantine is een van de twee belangrijkste xanthophyll carotenoiden die in de retina van het oog voorkomen. In het centrale gedeelte, de macula geheten, komt zeaxantine het meest voor. Daarom voorkomt zeaxantine dus ook macula degeneratie. In het perifere gedeelte van de retina komt luteïne het meest voor. Groenten waar veel zeaxantine in zit zijn spirulina, boerenkool, spinazie, tuinkers en niet te vergeten gojibessen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 2 – 6 mg.

Luteïne

Er zijn nogal wat wetenschappelijk studies die aantonen dat zeaxantine en luteine de kans op chronische oogziekten (staar, macula degeneratie) sterk verminderen. Ook dat er verbetering en soms zelfs genezing kan plaatsvinden bij het innemen van voeding of suplementen met luteine en zeaxantine. Luteine beschermt het oog tegen blauw en ultraviolet licht. Het blauwe licht wat van onze televisies en computerschermen af komt is schadelijk voor de ogen, het veroorzaakt macula degeneratie of macula pucker.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 6 – 10 mg, kan zelfs meer als therapeutische dosis.

Vitamine D3

In nederland hebben we in de winter niet genoeg zon om genoeg vitamine D aan te maken voor onze gezondheid. Daarom gebruikten we vroeger levertraan. Tegenwoordig is dat ook veganistisch te verkrijgen als je dat wil.
Als je op internet zoekt op het veband tussen vitamine D3 en cataract op glaucoom dan kom je tegen dat er vrijwel altijd een tekort aan vitamine D3 is. Het is eigenlijk ook wel logisch. We zitten te veel binnen en krijgen daarom te weinig zonlicht. We maken daarom te weinig vitamine D3 aan. En vitamine D3 is een “licht” vitamine. Ogen hebben licht nodig.
Een aantal klanten heeft een vermindering van de staar waargenomen door vrij hoge doseringen van vitamine D3. Therapeutisch werd dan 5000 IU voorgeschreven. (Wat niet giftig is indien in de vorm D3 ingenomen.)

Koop kwaliteit, het gaat om je ogen!

En wat koop je dus in de supermarkt? Misschien beter: wat koop je dan in de biowinkel? Als je dingen online koopt, kies dan een goede webshop waar ze betrouwbare bio produkten hebben van A-kwaliteit. En dus niet de chinese waar vaak zware metalen in zitten ook al staat erop dat het bio is. Als de afkomst niet vermeld is, dan moeten je alarmbelletjes afgaan. Kies A-kwaliteit. Daar betaal je inderdaad meer voor maar je wil geen zware metalen binnenkrijgen terwijl je denkt dat je gezond bezig bent met superfoods.

Een goede webshop met alleen maar A-kwaliteit is MorgenisNu.nl