Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze zenuwvezels verbinden het netvlies met de hersenen. Door het verloren gaan van de zenuwvezels ontstaan blinde vlekken.

De bolvorm van het oog wordt mede in stand gehouden doordat binnen in het oog vocht wordt geproduceerd, dat kamerwater wordt genoemd. (Kamerwater is niet hetzelfde als het uitwendig traanvocht). Als de afvoer van dat kamerwater wordt belemmerd, kan een te hoge interne oogdruk ontstaan. Een normale oogdruk is 10 tot 22 mmHG. Als het te hoog wordt is dat meestal zeer pijnlijk omdat dat een druk geeft op de oogzenuw. De oogzenuw wordt dan afgekneld en raakt uiteindelijk beschadigd waardoor het zien verminderd.

Glaucoom en de oogdruk

2 soorten glaucoom

Bij het hoge druk glaucoom raakt het afvoersysteem van het oog verstopt. Hierdoor stijgt de oogdruk en raakt uiteindelijk de oogzenuw beschadigd waardoor gezichtsveld-uitval optreedt.

Glaucoom en de oogdruk

Bij het normale druk glaucoom spelen andere risico factoren, zoals de doorbloeding van de vaten, waarschijnlijk een grotere rol dan de oogdruk die niet verhoogd is. Ook deze vorm leidt tot beschadiging van de oogzenuw en gezichtsveld-verlies. Dan is dus de oogdruk NIET de oorzaak.

Beide soorten kunnen dan ook nog acuut of chronisch zijn.

Voeding en supplementen

Glaucoom is een oogziekte die leidt tot blindheid. In 2011 was er nog steeds geen reguliere genezing voor, maar enkele voedingsmiddelen zouden verlichting kunnen geven of glaucoom voorkomen. De Glaucoma Research Foundation (GRF, Glaucoma.org) stelt dat het redelijk is om aan te nemen dat wat je eet en drinkt effect heeft op glaucoom. Veel doktoren vertellen hun patienten dat het goed is om groene bladergroenten te eten om om te gaan met gezondheidsproblemen inclusief glaucoom. Sommige voeding en drankjes zouden vermeden moeten worden om glaucoom te voorkomen of genezen.

Helpende voeding

Spinazie goed voor de ogen

Groene groenten, wortels en bietjes zijn goed voor de ogen. Onderzoekers vonden een 30% risico reductie bij mensen waar dit veel in hun dieet voorkwam.Deze mensen hadden ook een aanzienlijke reductie in andere oogziektes.

Association of Dietary Nitrate Intake With Primary Open-Angle Glaucoma

Supplementen

Supplementen helpen de circulatie te bevorderen en de ogen te voorzien van essentiele voedingsstoffen. Mensen die glaucoom hebben, hebben meestal een mindere circulatie van de oog zenuw.
De belangrijkste bewezen zijn:

 • Gingko Biloba, 120mg p/d
 • Vitamine E, 200IU 3 x p/d, liefst in combinatie met CoQ10
 • N-Acetyl-Cystine (NAC), 600mg 3 x p/d
 • Taurine, 500 – 1000mg p/d
 • Kurkumine, 500mg p/d
 • Bosbes extract, 200mg p/d
 • Aminoguanidine, 75mg p/d
 • Alfa liponzuur, 200mg p/d
 • Vitamine B complex
 • Vitamine C 2000mg p/d
 • Essentiele vetzuren, vooral Omega 3
 • Magnesium, 500mg p/d

Eventueel kun je extra nemen:

 • Resveratrol
 • Groene Thee extract
 • Quercitine
 • Melatonine
 • Coleus forskohlii

Voor volledige informatie en wat ze doen kan je alles lezen in:
Natural Eye Care – Marc Grossman

Water

De GRF adviseert om caffeine te beperken, dus koffie is niet OK. Caffeine verhoogt de oogdruk tijdelijk. Zout, suiker en hoog calorie voedsel moet ook vermeden worden in verband met hoge bloeddruk, diabetes en hart ziektes. De Amerikaanse Optometristen vereniging geeft aan dat dat de kans op glaucoom verhoogt. Ook is het verstandig om transvetten te weren die in donuts en pizza, friet enzo zitten. Geraffineerde voeding, zoals witbrood en witte rijst, voorverpakte sausjes enzovoort verhogen ook de kans op een te hoge oogdruk.
Ten slotte heeft onderzoek aangetoond dat grote hoeveelheden water ineens drinken de oogdruk kan verhogen. 80% van de mensen met glaucoom die 1 liter water in 20 minuten naar binnen werken krijgen dan een verhoogde oogdruk. Dus wel veel water drinken maar niet teveel in een keer.

Oogdruk verlagende activiteiten

Oog oefeningen

Speciaal aanbevolen oefeningen voor glaucoom zijn:
* Fusie
* Ver – dichtbij focus
* Palmeren
Verder zijn alle oog ontspannings oefeningen goed. Ze maken dat er meer bewustzijn in de ogen komt en dat de doorbloeding en doorstroming van vloeistoffen wordt verbeterd.

Fysieke beweging

Studies hebben uitgewezen dat mensen die regelmatig bewegen, fitter zijn en een lagere oogdruk hebben. 5 keer per week een stevige wandeling maken is daarvoor genoeg.

Resting intraocular pressure of steel factory workers is related to their physical fitness
Physical Activity and Cardiovascular Disease Prevention: Current Recommendations
Intraocular Pressure Correlated with Arterial Blood Pressure: The Beijing Eye Study

Juist ademhalen

Adem door de neus, in tegenstelling tot door de mond. Zit vooral rechtop zodat de longen volledig gebruikt kunnen worden, dat zorgt al oor een 20% betere zuurstofvoorziening. Voorovergebogen houdingen, zoals voor een computer, zorgen voor een zwakke hoge ademhaling. Dat verhoogt de stress in het hele systeem, het activeert het sympathische zenuwstelsel te veel.

Nitrogen Oxide – A Pleasant Poison!

Slaap houding

Voor de oogdruk is het beter dat je hoofd niet lager ligt dan je lichaam. Op de rug liggend heb je geen kussen nodig. Maar op de zij liggend is moet je er voor zorgen dat je hoofd ondersteund wordt door een goed kussen zodat je hoofd in lijn met je ruggegraat ligt. Verder bleek uit onderzoek dat het beter is voor de oogdruk om op de rechterzijde te liggen! (Kan te maken hebben met dat het hart links zit en dan minder hard moet pompen om de zwaartekracht niet tegen werken).

Head position and intraocular pressure in the lateral decubitus position
Time Spent in Lateral Sleep Position and Asymmetry in Glaucoma

Stress management

Een meer dan gemiddeld stress nivo, kan de oogdruk tot bijna 3 keer doen toenemen. En dat is dus niet weg na minuten. Dat gaat pas weg als de bron van de stress wordt weggenomen. Zij het een relatie, werkomgeving, familieruzie of iets soortgelijks.
In algemene zin kunnen dingen zoals yoga, meditatie, tai chi enzovoort helpen met stress management.

Variations of intraocular pressure induced by psychological stress
Psychophysiological stress, elevated intraocular pressure, and acute closed-angle glaucoma.

Te vermijden activiteiten

Een aantal dingen kun je beter niet doen met een hoge oogdruk, sommige liggen nogal voor de hand.

 • Excessieve Beweging, bv gewichtheffen kan de oogdruk met 4mmHG verhogen (111,112)
 • Ademhalings oefeningen, een blaasinstrument of bepaalde ademhalings oefeningen kunnen de oogdruk tijdens het oefenen verdubbelen.
 • Omgekeerde yoga houdingen, de hoofdstand kan de oogdruk verdubbelen of ver drievoudigen. Dat gaat wel weer weg in een paar minuten.
 • Stropdas, een iets te strakke stropdas kan de druk met 2 mmHG verhogen.115,116
 • Computer gebruik, de voorovergebogen houding maakt dat alles vast en strak komt te zitten in het lichaam. Van alle mensen met glaucoom heeft 82% bijziendheid. 117
 • Teveel drinken, de nieren kunnen al het vocht niet aan en de druk van het vocht wordt verhoogd, dat is meetbaar in de ogen.

Alternatieve behandelingen

Craniosacraal

Er is met craniosacraal best wat te doen aan glaucoom. Daar is een hele pagina aan gewijd die je hier kunt vinden.

Micro circulatie

Door de micro circulatie in het oog te bevorderen kunnen de vloeistoffen beter doorstromen. Bloed, lymfe en kamerwater van het oog hangen allemaal samen. Door een betere doorstroming kan het oog in het algemeen beter worden gevoed met nutrienten. Dit is niet te bereiken met oefeningen maar met een speciaal apparaat wat die kleine haarvaatjes helpt open te zetten.
Daarvoor kun je PEMF gebruiken zoals de BEMER dat doet of MCS 110ile.

Ayurveda

De ayurveda vertelt ons dat glaucoom een ophoping van Kapha (slijm) is. Vermijdt dan koffie, witte suiker en melkprodukten. Doe geen omgekeerde yoga houdingen en geen gewichtheffen. Als er sprake is van diabetes of hoge bloeddruk, doe daar met het dieet wat aan. Dat is heel goed mogelijk.

Verder kun je het volgende mengsel van kruiden gebruiken:
5 delen Punarnava
3 delen Jatamamsi
3 delen Shanka pushpi
Kook een theelepel van dit mengsel op een kopje water en drink dat twee keer per dag.

Koop hier pure, zuivere castor olie (wonderolie/ricinus olie). Doe een druppel van die olie voor het slapen gaan in elk oog en wrijf een druppel onder de zolen van je voeten. De volgende ochtend zijn je ogen verfrist. Het maakt langzaam de kanaaltjes in je ogen schoon en ruimt overtollig slijm op.

Homeopatie

Er zijn homeopathische korreltjes die je bewustzijn helpen met de onderliggende problemen om te gaan. Vanuit een dieper nivo kan dan de glaucoom op het fysieke vlak genezen. Zoek een kundig homeopaat op voor advies.

Chinese kruiden en acupunctuur

In de chinese leer is de lever de belangrijkste meridiaan voor de stroom van energie en circulatie in de ogen. De nier meridiaan voedt het bloed naar de ogen. En de milt voedt ook het bloed en heeft ook een regulerende functie in het afvoeren van vloeistoffen. Er is een acupuncturist nodig om vast te stellen wat er in jouw speciale geval dient te gebeuren.
De volgend kruidenmengsels worden gebruikt:
Xiao yao san: lever tonicum.
Qi ju di huang wan: voedt de lever en nieren, is speciaal voor de ogen en extra bij droge ogen.
Shu gan tang: reguleert de lever
Wen dan tang: verwarmt de gal, voedt lever en nieren.
Verder zijn reishi, lions mane en maitake behulpzaam bij glaucoom.
Maar zoek een deskundig acupuncturist of chinees kruidendeskundige op voor een nauwkeurige diagnose. Deze behandelingen zijn vaak effectief.

Reguliere behandelingen

Medicatie

Er zijn een aantal medicaties die artsen voorschrijven:

 • Bètablokkers: remmen de productie van kamerwater in de oogbol. (Betaxolol, Carteolol, Timolol…je kan je lol op in ieder geval)
 • Prostaglandines: bevorderen de afvoer van het vocht uit de oogbol. (Latanoprost, Tafluprost)
 • Koolzuuranhydraseremmer: remmen het enzym koolzuuranhydrase, dan wordt er minder vocht aangemaakt in de oogbol. (Brinzolamide, Dorzolamide, Acetazolamide)
 • Pilocarpine: zorgt voor pupilvernauwing en bevordert de afvoer van vocht uit het oog.
 • Sympathicomimetica: verminderen de aanmaak van vocht en bevorderen de afvoer van vocht uit het oog. (Apraclonidine, Brimonidine)
 • Aceclidine: bevordert de afvoer van vocht uit het oog.
 • Medicinale cannabis: niet bekend hoe het werkt, wordt pas voorgeschreven als andere middelen niet werken. (Dronabinol)

Zie apotheek.nl voor meer informatie. Uiteraard zijn er bij verschijnselen, zoals vrijwel elke reguliere medicatie heeft. Veelal zijn de middelen wel effectief maar er zijn ook andere wegen, waarvan er ook verschillende zijn. En net zoals de arts moet zoeken welk middel voor de persoon in kwestie werkt, zal ook in de alternatieve sfeer gezocht moeten worden welke methode bij welk persoon hoort.

Operatie

Er zijn verschillende operaties waarvoor gekozen kan worden:

 • Trabeculecmety: maakt een klein gaatje in de sclera (oogrok) waaruit het overtollige vloeistof uit de voorste kamer weg kan bij overdruk.
 • Laser therapie: een laser wordt gebruikt om de verstopte kanaaltjes open te branden.
 • Filter operatie: een gedeelte van het netwerk wordt operatief verwijderd.
 • Drainage buisjes: een klein buisje wordt in gebracht voor de drainage van het overtollig vocht.
 • Electrocautery: het verwijderd wat van het verstopte vloeistof netwerk.

Operatie of toch een alternatieve methode zoeken? De keuze is aan jou.

Veel informatie van deze pagina komt van:
Natural Eye Care – Marc Grossman
Het hoofdstuk over glaucoom is te koop bij Bol.com…(even wachten tot Bol, de link juist zet)

Meer weten?

Oogartsen.nl (Uitgebreide goede uitleg)
Glaucoom vereniging