Staar ( = Cataract) betekent dat de lens troebel is geworden. De lens van het oog hoort transparant te zijn. De lens is gemaakt van doorzichtige kristallijne proteinen. Door middel van de ooglens kunnen we dingen scherp zien. In ontspannen toestand zien we in de verte en in gespannen toestand kunnen we dichtbij zien. Het andere woord voor deze aandoening is cataract en dat betekent “waterval”. Het wordt ook wel gezien als een toestand van de nieren, het water vloeit niet meer onbelemmerd in het lichaam.

Wat staar is, is op de plaatjes te zien, er zit een wolkachtige structuur in de lens. Daardoor wordt het invallende licht verspreid, waar het gebundeld uit de lens zou moeten komen. Door die spreiding wordt het beeld niet meer gefocusd op de fovea centralis, maar verspeid over een groter gedeelte van de retina. In ernstige gevallen wordt het licht zelfs helemaal niet meer doorgelaten en leidt dat tot blindheid. Cataract is progressief en wordt met de jaren erger. Daarom komt het vaker voor bij oudere mensen. Cataract is niet besmettelijk, het begint in een oog merkbaar te worden. Maar vaak is het proces dan ook al bezig in het andere oog, alleen nog niet zichtbaar voor de persoon zelf.

Wat is staar, Locatie van de vertroebeling in de lens van het oog

Een foto van een oog met staar laat duidelijk zien dat de vertroebeling in de lens zit:

Wat is cataract, leidend tot blindheid

Soorten Staar

Kern Staar:

Het meest voorkomende type. Het centrum van de lens begint te verharden, te verdikken en wat gelig te worden. Deze cataract kan het dichtbij zien tijdelijk verbeteren omdat de lens verdikt (waardoor de lenskracht dus sterker wordt!). Maar dus maakt het ook dat afstand zien direct slechter wordt. Deze kern-staar duurt jaren voordat het zicht erdoor beinvloed wordt.

Corticale Staar

De corticale vorm begint in het perifere gedeelte van de lens en werkt langzaam naar binnen. Een verandering in het vocht van de lens zorgt voor kloofjes die het licht spreiden. Dat leidt tot schitteringen in het zicht. Ver en dichtbij zicht worden erdoor beinvloed en slechter.

Capsulaire Staar

Om de lens heen zit een zakje, en dat zakje zelf wordt troebel. Dat verspreidt het licht en beinvloedt het zicht op alle afstanden.

Subcapsulaire Staar

De vorm wordt meer bij diabetici gevonden en bij mensen die steroide slikken. Net onder het zakje komt er een vertroebeling.

Verschillende vormen van staar

Wat veroorzaakt Staar?

  • Leeftijd
  • Oog operaties
  • Medicatie zoals steroiden
  • Diabetis
  • Aangeboren
  • Straling van teveel ultraviolet licht
  • Zwaarlijvigheid
  • Alcohol misbruik
  • Roken
  • Hoog cholesterol

Het voedingspatroon is ook een heel belangrijke factor. Het gaat er dan vooral om, om koolhydraten en suikers te verminderen. Lees hier over hoe dat zit.

Wat kun je er aan doen?

Je voedingspatroon aanpassen en elke dag bewegen. Verder kun je:

Meer weten over cataract?

Oogartsen
Wikipedia