Wat de Ayurveda over staar zegt is dat het een kapha aandoening is. Kapha is het aarde/water element in de ayurveda, het slijmvormende. Volgens de ayurveda maakt een teveel aan kapha dat het systeem dichtslibt en vol slijm komt te zitten. Dat kan zich dus uiten in de lens van het oog wat dan staar krijgt. Volgens de Ayurveda zijn vooral mensen met diabetes extra gevoelig voor staar. Maar het treft vooral oudere mensen. (Om gevoel te krijgen voor kapha kun je ook bedenken dat verkoudheid een kapha ziekte is…slijm komt letterlijk uit je neus).

Triphala Oogwassing

In de vroege stadia van staar kan de ayurvedische kruidenmix “Triphala” gebruikt worden. Het is effectief om de overtollige kapha in het oog op te lossen. Verstandig is ook om voor het slapen gaan een theelepel van de mix in warm water te doen en dat op te drinken. Dat stimuleert het darmstelsel, lever en gal om zich van overtollig kapha (slijm) te ontdoen. Zo houd je je systeem gemakkelijker in evenwicht. In dat geval is het advies: koop capsules, want heel erg lekker is het niet.

Ayurveda over staar, Triphala van Surya

Bereiding triphala oogdruppels

Breng een kopje water met een theelepel triphala aan de kook en laat dat drie minuten doorkoken. Laat het afkoelen en filter de vaste deeltjes eruit met een kaasdoek of een koffiefilter. Zorg ervoor dat er vrijwel geen vaste deeltjes meer in het aftreksel zitten. Je gaat het aftreksel namelijk in je ogen druppelen en die deeltjes prikken enorm.

Ga op je rug liggen. Je kunt nu met het kleine pipetje een paar keer je ogen vol druppelen. Het loopt er langs de zijkant van je ogen mischien weer uit maar het is ook een soort spoeling. Het prikt een beetje maar dat is niet ondraaglijk voor de meeste mensen. Doe dit gedurende 1 maand ‘s ochtends en ‘s avonds. Als je het na eenmaand beter gaat zien kun je ermee doorgaan en je kunt het blijven doen om staar te voorkomen. Je kunt dan natuurlijk naar een onderhoudsdosis toe van 1 keer per dag of twee dagen. Of zoveel als voor jou werkt.

NOOT: Het is mij niet gelukt om de vloeistof met filters deeltjes vrij te krijgen. Of de filters raakten verstopt of waren te grof zodat er toch deeltjes doorkwamen. En dat in mijn ogen druppelen deed best veel pijn. Op zich prikt het aftreksel al wel een beetje maar voor mij niet echt vervelend. Maar de deeltjes zijn net zand in je ogen…pijnlijk. Dus ik doe dat anders: ik giet de gekookte triphala in een kopje en laat dat een paar minuten staan. Dan zakken de deeltjes naar de bodem en zal bovenin een deeltjesvrij aftreksel komen. Dan pak ik een grote pipet en daarmee zuig ik alleen steeds de bovenlaag van het vocht weg. Dan leeg ik de pipet in een druppelflesje met pipetje. Dat herhaal ik tot het flesje van 30 ml vol is. Daarmee heb ik voor een paar dagen triphala aftreksel die ik in mijn ogen kan druppelen. En dat maar een paar dagen want het is beperkt houdbaar; bewaar het in de koelkast dan duurt het iets langer. Na een aantal dagen zal het gaan bederven. Dat moet je natuurlijk niet in je ogen druppelen. Het zou je een oogontsteking kunnen opleveren. Ik heb gemerkt dat een week bewaren een beetje het maximale is buiten de koelkast. Daarna moet ik nieuwe maken.

Goede betrouwbare biologische Triphala kun je hier bestellen.

Castor olie

Ayurveda over staar, bio Castor olie van Chi

Castor olie, ofwel wonderolie, ofwel ricinus olie kan ook in het oog gedruppeld worden.

Je moet dit echt een langere tijd volhouden, een kwestie van maanden. En je moet het er ook voor over hebben. Want bij sommige mensen werkt het en bij anderen niet. Vooralsnog heb ik daar geen verklaring voor dan dat de ene mens anders is dan de ander. Je hebt er ook langere tijd over gedaan on de staar op te bouwen. Geef je lichaam de kans om het ook langzaam op te ruimen. En daarnaast: beweeg en eet gezond, anders helpt het sowieso niet.

Voordat je gaat slapen kun je 1 of 2 druppels castor olie in elk oog druppelen. Dat verwijdert de kapha in je oog en daarmee dus de staar. Het maakt dat je een soort oliefilter krijgt voor je ogen en dus is het zicht even wat minder. Daarom is het verstandig dit net voor het slapen gaan te doen. Gebruik pure en zuivere castorolie waar niets extra’s aan toe is gevoegd, dus ook geen conserveermiddelen. De castor olie moet hexaan vrij zijn, koud geperste biologische castor ole is hexaan vrij. Vraag daarnaar als je castor olie koopt want je gaat het in je oog drupelen en niet zuivere castor olie kan je probleem vergeren.
Het merk Chi heeft 100% Zuivere Biologische Castor Olie.

Nog meer Ayurveda over staar

Naast dat je Triphala oraal kan innemen voor je hele spijsvertering kun je ook de volgende kruidenmix oraal innemen:
5 delen Punarnava
3 delen Brahmi
3 delen Shatavari
Neem en halve theelepel met een glas warm water twee keer per dag. Je kunt dit mengsel ook oneindig zonder bijwerkingen innemen om staar te voorkomen.

Nog iets meer over Ayurveda en ogen vind je hier.

Deze informatie met wat aanvullingen komt vooral uit het boek: