Palmeren kun je op de originele Bates manier doen. Klik hier voor de uitleg daarvan. Maar craniosacraal therapeuten en studenten kunnen hun craniosacrale gevoel gebruiken. Dat kan het palmeren vele malen effectiever maken.

Uitvoering Palmeren

Als eerste is het belangrijk dat je ontspannen kunt liggen. Je kan dat met je benen gestrekt doen of met je knieen omhoog zoals op de afbeelding.

Liggend Palmeren met Craniosacraal

Dan breng je je handen in de palmeer positie zoals je dat ook zittend zou doen. De fascia en de craniosacrale ritmes zijn liggend beter te volgen omdat je armen niet geblokkeerd zijn door de tafel waar je ellebogen op steunen. Zoek hoe het voor jou het meest onstpannen ligt op de grond, bank of massagetafel. Liefst met je vingers gekruist op je voorhoofd. Dat is het meest integrerend voor de linker- en rechter-hersenhelft in combinatie met de frontale cortex (Het menselijke Hier en Nu brein). Daarbij maakt dat als de vingers gekruist zijn het makkelijker om de schoudergordel en hartgebied open te houden.

Meestal ligt de aandacht van je energie bij craniosacraal in je vingers en vingertoppen. Breng nu de aandacht naar het midden van je hand, daar zitten de chakra’s van de handpalmen. Maak met het midden van je handen contact met je ogen.

De bewegingen die je eerst zult kunnen voelen is de fascia en de spiertjes rond de oogbol. Je ogen kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen of samen naar boven, links of welke richting dan ook op gaan. Na een tijdje worden die bewegingen rustiger en is het mogelijk om het craniosacraal ritme in de oogbollen te gaan voelen. Je handen worden dan platter en vervolgens weer boller in het midden. Volg dat ritme en vertraag.

Het grote voordeel van deze manier van palmeren is dat jouw eigen aandacht werkelijk bij je eigen ogen is. Op een niet craniosacrale manier van palmeren is je aandacht er veel minder bij. Je luistert dan naar muziek of bent toch aan het afdwalen met je gedachten. Op de craniosacraal manier ben je echt bij je ogen. Je volgt de fascia, spierbeweginkjes en het ritme. Je gaat in No-Mind met je eigen ogen. Je gedachten vallen stil.

Daarbij kan je opvallen hoeveel gedachten er gekoppeld zitten aan je ogen. Gedachten die niet horen bij het zien. Gedachten die het zien in de weg zitten. Zien in No-Mind is onbevooroordeeld zien, zien vanuit een puur waarnemen.

Voel het ritme en vertraag. Je kunt nu dieper in je visuele systeem. Je kunt kontakt maken met het glasvocht en daarin eventuele floaters, of met je oogzenuw en je macula (In geval van Macula Degeneratie kun je hier kontakt mee leggen). Je kunt verder reizen naar het optisch chiasme, daar voorbij naar de het achterste gedeelte van de thalamus, en dan nog verder naar het achterhoofd waar de visuele cortex ligt. Je kunt nog verder, je kunt naar de Atlas-Occiput, je kunt zelfs naar je stuitje. En dat alles vanuit deze houding bij jezelf.