De iris is het gekleurde gedeelte van het oog. Er zijn diverse kleuren mogelijk.

Kleuren van de Iris

Aan het patroon van de ligamenten in de iris zou je een aantal dingen kunnen afleiden. De iriscopie houdt zich bezig met gezondheid en ziekte die erin te lezen is. De Rayid methode en wat de iris onthult van de persoonlijkheid.

Iriscopie

De iriscopie houdt zich vooral bezig met de gezondheid van de mens. Elk gedeelte in de iris staat voor een orgaan. Als dat gedeelte er niet goed uitziet, dan is er wat mis met dat orgaan. Een plattegrond van de organen is hieronder weergegeven.

Plattegrond van de iriscopische gebieden

Een aantal gratis YouTube lessen is hier terug te vinden.
Les 1 – Basis
Les 2
Virussen en acidosis
Chronische pijn en detox

Rayid methode

Volgens de Rayid indeling zijn er vier hoofdsoorten van irissen. Er zijn twee hoofdvormen, de juweel- en de bloemstructuur. Elk van deze twee heeft ook weer een tweedeling. Op de foto hieronder zijn de bovenste twee foto’s in de bloemstructuur. De onderste twee zijn de juweelstructuur.

Indeling volgens Rayid

Een voorbeeld is de “Shaker”, een van de twee bloemstructuren. Volgens Rayid is dat iemand die radicaal, expressief, doener, pionier, niet conventioneel, het geweten van de maatschappij, extremistisch is. (Ahum… dat was dus geen willekeurig voorbeeld, het klopt wel ja, kuch, hoest).
Als je wilt weten wat het over jou zegt kun je kijken op de rayid.com website bij de persoonlijkheden. En je moet natuurlijk even in de spiegel kijken welk type jij bent.

Oogwit

Aan het oogwit kun je ook een aantal dingen zien. Zoals bijvoorbeeld cholesterol of vitamine B2 gebrek.

Beter zien

Maar wat heeft de iris nu te maken met beter zien zonder bril? Ten eerste is het de iris die bepaalt hoeveel licht er wordt doorgelaten. En de meesten van ons herkennen zich wel in het feit dat het zicht scherper wordt als er voldoende licht is. Als het donker wordt, verwijdt de opening van de pupil zich. Als het heel licht is zal de pupil heel klein worden. Dus de iris is een soort van spier die groter of kleiner wordt naarmate er respectievelijk minder of meer licht is.

Ten tweede kan gesteld worden dat er een link is met de cilindrische spier die rond de lens zit. Een oogarts gebruikt de stof “atropine” om bepaalde oogspiertjes lam te leggen. De cilindrische spier die rond de lens zit werkt dan niet meer. De iris blijkt dan ook niet meer te werken. Dat verklaart waarom mensen last krijgen van teveel licht als ze atropine in het oog gedruppeld krijgen. Hier staat een aantal vragen over de stof atropine. Atropine wordt ook gebruikt om bijziendheid te verminderen of te voorkomen. Het zorgt ervoor dat de cilindrische spier niet meer kan aanspannen om dichtbij te zien. Maar het zorgt er dus ook voor dat er meer licht in het oog komt.

De tweede connectie maakt dat de cilindrische spier getraind en beïnvloed kan worden. Dat kan met verschillende lichtintensiteiten.

Ervaar het zelf

Je kunt dit zelf gaan ervaren door van helemaal donker naar helemaal licht te wisselen. Net zoals je een wisseldouche neemt, eerst heel koud, dan weer warm. Dat doen we nu met de ogen. Maar dan met licht en donker.
We maken het eerst helemaal donker. Daar is de oefening palmeren uitstekend geschikt voor. Een beschrijving van palmeren vind je hier.
Om zoveel mogelijk licht in je oog te laten vallen kun je naar het wolkendek kijken. Maar kijk naar het wolken dek zonder te knijpen en zonder spanning in je ogen. Als je merkt dat je iets begint te knijpen, kijk je naar een iets donkerder stukje wolkendek. Je mag het wolkendek vervangen door de blauwe hemel of door een flinke gloeilamp. Het gaat echt om een gloeilamp; LED verlichting is niet goed voor de ogen.
Wissel licht en donker af; 1 minuut licht, 1 minuut donker door te palmeren. Doe dat 10 minuten en voel dan wat het met je ogen doet. Je sluit af met donker, dus palmeren. Kijk naar het nabeeld. Dat nabeeld is het duidelijkst als je een gloeilamp hebt gebruikt. Hoe lang duurt het voordat het nabeeld helemaal verdwenen is en het weer zwart is? Hoe rustig kun je naar het nabeeld kijken zodat het nabeeld stabiel is? Welke kleuren zie je allemaal in het nabeeld?