Elk orgaan wat onder stress staat, gaat vroeg of laat disfunctioneren. Andersom gezegd: 99,9% van de organen die disfunctioneel zijn, heeft last van stress. Veel mensen zeggen: “Ja, maar ik heb een bijzonder probleem, ik heb een cilinder”.
Of: “Maar ik heb een leesbril en daar kan je niets tegen doen”.
Lees de eerste regel nog maar eens; die geldt voor iedereen. Leg de verantwoordelijkheid voor het disfunctioneren niet buiten jezelf.
Dat is een goed bericht: namelijk dat je er zelf wat aan kan doen!

Bijziendheid – myopie

Een bijziend oog ziet dichtbij wel goed en in de verte niet. Als de lengte van de oogbol gemeten wordt, zal blijken dat die net iets te lang is in plaats van normaal rond.

De lengte van de oogbol

In de afbeelding is te zien hoe het scherpe beeld net voor de retina valt. Dat wordt in de reguliere “oogheelkunde” gecorrigeerd met een min- bril (holle lenzen). Daarmee valt het beeld weer exact op de retina.

Verziendheid – hyperopie

Een bijziend oog ziet in de verte wel goed en dichtbij niet. Als de lengte van de oogbol gemeten wordt, zal blijken dat die net iets te kort is in plaats van normaal rond. In de afbeelding hierboven is te zien hoe het scherpe beeld net achter de retina valt. Dat wordt gecorrigeerd door een plus-bril (bolle lenzen).

Astigmatisme – cilinder

In het geval van een cilindrische afwijking is de oogbol in de ene richting boller dan in de andere richting. Zie in de afbeelding het groene en het paarse vlak door het oog.

Astigmatisme - Cilindrische afwijking

Het vlak van het groen is ronder en daarom is de breking van het licht sterker dan in het paarse vlak. Dus horizontaal is er een andere sterkte nodig dan verticaal.

Leesbril – presbyopie – ouderdomsverziendheid

De leesbril is een speciaal geval van verziendheid. In het geval van verziendheid is het de oogbol die de verziendheid veroorzaakt. In het geval van de leesbril is het de lens die niet meer bol genoeg kan worden om dichtbij te zien. In dat geval wordt er een leesbril (+ bril) aangemeten.

Lui oog – amblyopie

Een lui oog is een oog wat de verbinding met de hersenen niet helemaal goed ontwikkeld heeft. Een lui oog kan dus wel perfect gevormd zijn en uitwendig volledig normaal eruit zien, maar het ziet niet goed door een probleem met het doorsturen van de signalen naar de hersenen. In de reguliere oogheelkunde wordt op jonge leeftijd het “goede” oog afgeplakt om het luie oog extra te stimuleren. In cranio- of familie-opstellingen kun je uitzoeken of de relatie met een van de twee ouders (on)gezond is. In het algemeen is het linkeroog het gevoelsoog en het rechteroog het analytische oog. Wat meestal inhoudt dat het linkeroog voor de moeder staat en het rechteroog voor de vader. Dit is echter geen wet in steen gebeiteld.

Dubbel zien – scheel zien – strabisme

Bij strabisme kun je fysiek duidelijk waarnemen dat een van de ogen wegdraait. Dat kan in in alle richtingen zijn. Dat is afhankelijk van het externe oogspiertje van het wegdraaiende oog. Ook hier laten cranio/familie-opstellingen vrijwel altijd de connectie met vader of moeder zien.

Staar – cataract

Staar wordt veroorzaakt door koolhydraatafzettingen in de lens. Deze afzettingen vormen uiteindelijk een niet-transparante wolk. Deze wolk belemmert het zicht in het centrale gedeelte van de visus.

Staar, Cataract

Stop met vlees, suiker en teveel zware koolhydraten (granen, linzen, rijst). Consumeer veel meer groene groente en verse groentesappen, vooral andijvie. Zorg voor beweging voor je lymfe, door bijvoorbeeld dagelijks een kwartiertje trampoline te springen. Druppel elke avond een druppel castorolie in je aangedane oog, of nog beter: doe dat twee keer per dag. Na een maand moet je verschil zien.

Glaucoom

Glaucoom betekent dat de druk in het oog te hoog wordt. Die druk zal daardoor ook op de oogzenuw komen en dat geeft pijn in de oogzenuw. De oogzenuw wordt als het ware afgekneld en kan daardoor schade oplopen, met blindheid als gevolg.

Glaucoom

Met craniosacraal therapie is daar goed hulp voor te bieden. Verder moet er gelet worden op natuurlijk ontspannen leren zien en op goede voeding.

Macula degeneratie

De macula wordt door gebrek aan voedingsstoffen (vitamines, mineralen en zuurstof) niet meer goed gevoed, waardoor hij afsterft. Het netvlies en de macula worden gevoed door een zeer fijnmazig netwerk van bloedvaatjes (choroid). Als we ouder worden heeft dat microvatenstelsel door stress en slechte voeding de neiging dicht te slibben en/of afgesloten te worden. De cellen kunnen dan niet meer gevoed worden en sterven af. In beeldschermen (en LED verlichting) zit een blauwachtig licht wat schadelijk is voor de macula. De macula heeft dan extra te lijden door onze tegennatuurlijke leefwijze.

Ontspanning maakt dat de microvaatjes meer open gaan. Goede natuurlijke voeding, eventueel supplementen, en een goede ademhaling kunnen dat proces een halt toeroepen en de cellen die nog op het randje zitten redden.

Floaters

Floaters zijn samengeklonterde proteïnen in het oogvocht. Ze zweven in het oogvocht (vitreous humor) en dwarrelen daar wat rond. Vanuit de macula gezien kijk je er dus tegenaan. Wat je dan ziet als je naar de blauwe lucht kijkt is ongeveer wat de onderstaande afbeelding weergeeft.

Floaters

Soms kan er vooruitgang worden geboekt door goede voeding en ontspanning. Soms gaan ze vanzelf weg als een drukke periode is afgelopen.

In alle gevallen…

Stress maakt dat we niet optimaal functioneren; fysiek, emotioneel en mentaal.
Dus… relax, leef natuurlijk, eet gezond, beweeg voldoende en vermijd beeldschermwerk als het kan.