De oogkas wordt gevormd door zeven botjes: maxilla, zygoma, frontal, ethmoid, lacrimal, sphenoid en palatine.

Oogkas Cranio sacraal

Een duidelijke YouTube video met uitleg van de botjes kun je hier vinden.

Micrometer werk

De oogkas beschermt het oog. Aan de binnenkant ervan zitten de externe oogspiertjes. Als de botjes ook maar een kleine fractie niet goed zitten, zal er spanning op het oog komen. Daardoor kan slecht zicht veroorzaakt worden. Als voorbeeld nemen we even de sphenoid, de paarse in het plaatje. Stel dat die een een heel klein beetje te ver naar achteren staat. Dan zal het oog in de lengte iets naar achteren worden opgerekt. De oogbol wordt iets te lang en dat is een kenmerk van bijziendheid.

Sphenoid

De sphenoid is een vlinderachtig botje ter hoogte van je ogen. Het is ter breedte van je hoofd, van slaap tot slaap.

Locatie van de Sphenoid

Sphenoid en het gezichtsvermogen

Het craniosacrale vocht heeft een ritme. En met het ritme bewegen de botjes in je schedel lichtjes mee. Als dat niet gebeurt omdat er een botje vast zit door een trauma, dan is het zaak om dat botje weer zijn oorspronkelijke beweeglijkheid terug te geven. De sphenoid is daarbij extra belangrijk omdat er een gaatje in zit, waar de oogzenuw doorheen gaat op weg naar het optisch chiasme (daar waar de oogzenuwen kruisen). In de onderstaande afbeelding zie je dat gaatje, dit heet het “optic foramen”. Daar vlak achter zit een uitsparing voor de kruising van de oogzenuwen (optic groove).

Vlinderbot met het gaatje voor de oogzenuw

Als de sphenoid niet zijn natuurlijke beweging kan maken, met het craniosacrale ritme mee, zal dat invloed hebben op het gezichtsvermogen. De sphenoid kan een beetje teveel naar links, rechts, boven, onder of scheef zitten. De zenuw kan dan een beetje klem komen te zitten.
Daarbij komt nog dat het Turks zadel (stella turcica) in het sphenoid zit. Daar zit de hypofyse veilig beschut zijn werk te doen.

Turks zadel en de hypofyse

Het is belangrijk om met het werken aan de ogen een behandeling te geven aan dit tere botje. Om te voelen hoe het met de sphenoid gesteld is en om het eventueel te stimuleren zijn natuurlijke beweging te volgen. Daarbij krijgt de hypofyse ook een hele zachte massage.

In de sphenoid module van de PCSA wordt dit alles meer in de diepte behandeld.

Zoals het voor het gezichtsvermogen belangrijk is dat de sphenoid recht staat en vrij kan bewegen, geldt dat ook voor de palatines en de andere botjes. De mond-oor module geeft daar meer diepgang voor.