Traankliertjes zijn er om het oog vochtig te houden, het oog te voeden met voedingsstoffen en zuurstof, en het oog vrij te houden van infecties. De traanvochtlaag is ongeveer 35-45 µm dun. Traanvocht bestaat uit drie lagen:

  • Vettige stof van de kliertjes van Meibom (Meibomian Glands)
  • Waterige stof van de traankliertjes (Lacrimal gland)
  • Mucuslaag van de Gobletcellen in de conjuctiva
Traan vocht samenstelling

Kliertjes van Meibom

De kliertjes van Meibom geven een vettige talgachtige substantie af. Dat drijft bovenop het traanvocht, waardoor het oog gesmeerd blijft via het vet, en het vocht van de traankliertjes niet zo snel verdampt. Als iemand droge ogen heeft kan dat verholpen worden door dagelijks een druppel castorolie in het oog te druppelen voor het slapen gaan. Dat maakt het oog schoon en stimuleert de kliertjes van Meibom. Castorolie is vet en zorgt zelf ook voor een vetlaagje waardoor het traanvocht niet zo snel verdampt.

Lacrimale klier

Traanvocht is een antibacteriële vloeistof waardoor het oog niet snel kan ontsteken.

Traanklier

Door het knipperen en de vochtstroming in het oog zal het vocht vanaf de traankliertjes richting de neus stromen. Daar wordt het afgevoerd via twee kleine traanbuisjes die in je neus uitkomen.

Dit traanvocht verdampt ook een beetje, ongeveer 1 ml per oog per dag. Als je ‘s ochtends wakker wordt zitten er wel eens van die slapertjes in je ogen die je er dan uit wrijft. Die slapertjes zijn afval. Als je een heel erg schoon dieet volgt zal je merken dat dat veel minder wordt. Er vindt dus een ontgifting plaats via je traanvocht!

Gobletcellen

De gobletcellen maken een mucuslaag aan die de cornea smeert en beschermt. Dit zorgt ook voor een goede aanhechting van het waterachtige traanvocht aan de cornea.

Traan opbouw

Bronnen:

Drie lagen in tranen uitgelegd
Meibomian gland and castor oil
Cataract en castorolie