Rasterbril ofwel gaatjesbril

Een rasterbril kan zowel gebruikt worden voor verziendheid als voor bijziendheid. Dit klinkt in eerste instantie vreemd, aangezien de problemen met het zicht van beide nogal van elkaar verschillen. Wanneer je bijziend bent, heb je moeite met dingen zien die ver weg zijn. Terwijl wanneer je verziend bent je juist moeite hebt om dingen van dichtbij scherp te zien.

Hoe werkt dat dan?

Hier zegt een plaatje meer dan 1000 woorden:

De werking van een rasterbril

Rasterbril bij bijziendheid

Wanneer je de bril gebruikt om scherp te zien op afstand, dan kun je in de meeste gevallen niet direct je oude bril wegdoen. Ondanks dat je door de bril scherp kunt zien, is er wel sprake van verminderd perifeer zicht. Dit zorgt voor problemen bij bijvoorbeeld autorijden of bij een andere manier van deelnemen aan het verkeer. Het is dan ook niet toegestaan om een rasterbril te dragen wanneer je een gemotoriseerd voertuig bestuurt.

Er is echter een groot aantal activiteiten waarbij je als bijziende een rasterbril kunt dragen, en zo je ogen niet verder achteruit kunt laten gaan. Voorbeelden van activiteiten waar de bril uitermate geschikt voor is zijn:

  • Schoolbord lezen
  • Televisie kijken
  • Bioscoop
  • Computerwerk

Rasterbril bij verziendheid

Wanneer je verziend bent, en dus bijvoorbeeld een leesbril gebruikt om van dichtbij scherp te kunnen zien, dan kun je na de aanschaf van een rasterbril je leesbril definitief wegdoen. Wanneer je door de gaatjes kijkt zul je merken dat je gewoon scherp kunt lezen. Het zal in eerste instantie wel extra inspanning kosten, vooral doordat je moet wennen aan het zicht door de gaatjes. Toch zul je op termijn gewoon kunnen lezen met de bril, en hierdoor niet de negatieve effecten van een bril op sterkte ondervinden. Activiteiten waarbij een rasterbril uitermate geschikt is wanneer je verziend bent zijn:

  • Een boek lezen
  • Handwerken
  • Tekenen
  • Dingen repareren

Bij vermoeide ogen

De bril kan ook gebruikt worden wanneer je vaak last hebt van vermoeide ogen. De reden hiervoor is dat de bril ervoor zorgt dat er minder licht in het oog komt. Doorgaans is teveel licht de oorzaak van vermoeide ogen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het te lang achter de computer zitten.

Een rasterbril kun je hier bestellen in diverse vormen, kleuren en maten.