Om je ogen gezond te houden, zul je ze ook goede bouwstoffen moeten geven. Beeldschermen doen nogal een aanslag op onze ogen. Daardoor worden bepaalde voedingsstoffen in grotere mate verbruikt dan een jaar of 50 geleden. De schade die beeldschermen aan onze ogen doen zal gecompenseerd moeten worden. Want na verloop van jaren zal de in het lichaam opgeslagen voorraad voedingsstoffen voor de ogen uitgeput raken. Dan gaan de cellen degenereren, en in combinatie met stress en ingespannen kijken is de kans op macula degeneratie of soortgelijke aandoeningen behoorlijk groot.

 

Supplementen

Voor de retina en macula (om macula degeneratie en netvliesloslatingen te voorkomen):

  • Luteïne 10mg
  • Zeaxantine 2mg
  • Astaxantine 4mg
  • Vitamine A

Voor de lens (om staar te voorkomen):

  • Vitamine C
  • vitamine D
  • Zink
  • Glutathion

Als je voor dat rijtje zorgt heb je de allerbelangrijkste gehad. Dat ontslaat je er natuurlijk niet van om een gezond voedingspatroon aan te houden. Een gezonde voeding bestaat vooral uit groente en fruit. En het weglaten van alle bewerkte en geraffineerde producten.
Bovenstaand lijstje kun je extra bij slikken en daar zijn ook speciale oogvitaminepillen voor op de markt. Die bevatten meestal alleen maar luteïne en zeaxantine en misschien nog eentje.

Maar om het mogelijke tekort aan voedingstoffen zo veel mogelijk uit te sluiten, kun je deze supplementen beter wel nemen, in deze tijd waarin we onze ogen zo veel en zo onnatuurlijk gebruiken.

Staar en macula degeneratie zijn te stoppen en deels terug te draaien via voeding. Dan zul je daar wel echt verantwoordelijkheid voor moeten nemen.

Voeding en haarvaatjes

Ons lichaam bevat heel veel minuscule kleine haarvaatjes. Vooral bij de ogen is het een fijnmazig netwerk. Die kleine haarvaatjes van het oog (choroïd) moeten er voor zorgen dat onze ogen de juiste voeding en zuurstof binnenkrijgen in de cellen. Krijgen ze dat niet, dan sterven ze af. Het gevolg is macula problemen of een netvliesloslating. Stress knijpt de kleine haatvaatjes ook samen. Vandaar dat mensen met een bril statistisch veel vaker macula problemen hebben. Een bril is namelijk een teken van spanning op het oog.

Wat slechte voeding doet

Tegennatuurlijke voeding is onder andere suiker, geraffineerde voedingswaren, alcohol, slechte vetten, teveel zout, teveel zware koolhydraten enz. Dat zal langzaam met het klimmen der jaren, als eerste de kleine haarvaatjes verstoppen. Er komt een kleine aanslag in de bloedvaten. Dat geeft gezondheidsproblemen. En de cellen in de ogen worden niet meer goed gevoed.

Ontstoppen van de haarvaatjes

Door een natuurlijke voeding met overwegend verse groenten en fruit, krijgen de haarvaatjes langzaam de kans om zich weer schoon te maken. Het principe is niet zo moeilijk: koop alleen maar groente en fruit in de winkel. Praktisch gezien is het in deze tijd echter best moeilijk, met alle verleidingen en sociale druk.
Er kan dan gezegd worden: “Ja, maar dat is extreem.” Dan wil ik je vragen of je ook vindt dat onze voorouders extreem waren. Die aten namelijk zo. Sinds de geraffineerde voeding in 1870 is gekomen, zit er een enorm stijgende lijn in macula degeneratie.

Bron: Chris Nobbe – Ancestral Dietary Strategy to Prevent and Treat Macular Degeneration