Zonlicht

Licht is heel belangrijk voor de ogen; ogen zijn organen van het licht. In het donker zie je niet, daar heb je licht voor nodig. Tegenwoordig zitten veel mensen teveel binnen en krijgen ze niet genoeg daglicht. Zonlicht bevat alle frequenties van het licht die we nodig hebben voor onze gezondheid. Van ultraviolette stralen waar we bruin van worden tot aan de infrarode straling die het gevoel van warmte geeft. De tussenliggende frequenties zijn voor ons zichtbaar als kleuren.

Zonnen in de zon

Nachtblind

Door een zonnebril te dragen schermen we ons af van het zonlicht als we buiten lopen. Het licht zou te fel zijn. Dat is vrijwel nooit zo in Nederland. Juist het opzetten van de zonnebril heeft tot gevolg dat het licht niet meer wordt verdragen. Licht werkt ontspannend voor de ogen en genezend. Dus het advies is om zo weinig mogelijk een zonnebril op te zetten en de hieronder beschreven oefening te doen. Mocht je nachtblind zijn, dan zal je vermogen om ‘s nachts te zien sterk verbeteren.

De oefening

Doe je bril af en/of je lenzen uit. Sluit je ogen en kijk met gesloten ogen recht in de zon. Beweeg je hoofd naar links en rechts, en van onder naar boven. Maak de beweging van de liggende 8. Zo valt het licht op alle delen van je netvlies door je gesloten ogen heen.
Mocht de zon niet schijnen, zoek dan een lamp en gebruik die als zon. Als het kan een lamp die lekker warm is en zo fel mogelijk licht geeft. Gebruik op zijn minst 100 Watt voor een gloeilamp. Ga er op een ontspannen manier zo dicht mogelijk bij zitten. Doe dit drie weken lang elke dag 10 minuten; daarna is je nachtzicht verbeterd en is je vermogen om licht te verdragen overdag ook veel beter.