Het vetdieet ofwel het keto dieet is en van de laatste onwikkelingen op het dieet gebied. We hebben ook al het Paleo dieet gehad en dat zit er heel dicht tegenaan.

Het vetdieet wil zeggen dat je voor je dagelijkse calorie inname veel meer vet gebruikt. Per dag eet je hooguit en echt maximaal 50 gram koolhydraten (beter is 30 gram) en matig je je eiwit-inname. Per maaltijd eet je 20 – 40 gram aan vetten. En de calorie waarde van vetten is hoger dan die van koolhydraten.

Waarom Vetdieet?

Het vetdieet is erop gericht om je insuline afgifte van je pancreas te beperken. Anders gezegd: zorg dat je suiker/koolhydraten weinig eet, zodat bloed suiker spiegel stabiel blijft. Het is namelijk aangetoond dat insuline ontstekingen in het lichaam in de hand werkt. Je lichaam moet weer leren om energe uit vetten te halen en niet uit koolhydraten. Het zijn de koolhydraten die ons dik maken en niet de vetten.

Als je op youtube zoekt op ketogenic diet, kom je enorm veel materiaal tegen over onderzoeken. (Phinney, Perlmutter, Volek, d’Agostino, Dr. Berg enz).

Persoonlijke ervaringen

Dit dieet volg ik al een tijd niet meer omdat ik me er niet goed bij voelde en het ook niet natuurlijk en logisch vind. Maar wat voor geldt hoeft niet voor jou te gelden. Ik raad dit ook niet specifiek aan of af.

Waarom ik het vetdieet noem is omdat ik al een tijd in de gaten heb dat ik ontstekingsgevoelig ben. En, niet onbelangrijk voor deze website, het kan staar oplossen! Ik heb een raw dieet gevolgd, veganisme, vegetarisch, groentesapvasten, ayurvedisch…allemaal geprobeerd. En wat bleef altijd? Dat ik me beter voelde als ik niet at. Dat ik merkte dat ook ik vetopslag kreeg en moe na het eten van koolhydraten. Dat mijn hersens veel beter werkten als ik bepaalde dingen wel at en bepaalde niet. Wat was dat dan precies, hoe zat dat in elkaar?

Experimenteren met het vetdieet gaf me veel antwoorden. Ook aanpassingsproblemen zoals een hart wat te snel en te zwaar klopte, mijn uithoudingsvermogen zakte terug, de vetlaag die ik had opgebouwd ging niet weg. Toch voelde ik me helderder en vaak beter. Maar welke fouten maakte ik dan?

  • Teveel eten: mijn lichaam kon die hoeveelheid energie niet aan, dus verhoogde het mijn hartslag, het moest verbrand worden en niet opgeslagen als vet. Er is insuline nodig om vet als lichaamsvet op te slaan. En er was geen insuline, want ik at geen suiker en koolhydraten.
  • Toch koolhydraten eten: heel slechte combinatie, dan word je dus snel dik. Er is insuline en te veel aan energie…opslaan die hap als lichaamsvet.
  • Gebrek aan magnesium: spierkrampen en dat was zelfs in mijn hart voelbaar. Het vetdieet vraagt een andere mineraal – vitaminen verhouding en hoeveelheid. Er is nog niet wetenschappelijk uitgezocht wat dat dan is, en dat kan natuurlijk van persoon tot persoon verschillen.
  • Te weinig drinken: als je lichaam omschakelt van koolhydraat naar vet als energiebron, heeft het heel veel vocht nodig. Je koolhydraten worden de eerste dagen opgebrand en het daaraan gekoppelde water zul je ook verliezen: je droogt uit, gevolg kan hoofdpijn en verstopping zijn
  • Teveel kaas en eieren eten: daar zitten geen vezels in en leidt bij mij onherroepelijk tot verstopping, yep aambeien…niet grappig.
  • Te weinig vezels eten; bijna zelfde als vorig punt…verstopping.
  • Etiketten niet goed lezen: dus toch teveel koolhydraten naar binnen. Hoe lekker ik kikkererwten ook vind, een heel blik met een avocado, zout en knoflook (soort Guacemole) is teveel koolhydraten. Was ik ook weer van het beter zien? O ja, etiketten lezen!
  • Dierlijke vetten: Oke, ik kan dat dus niet goed verdragen: mijn immuunsysteem reageert daar wat heftiger op. Dat geldt voor mij, maar voor de meeste mensen niet denk ik. Maar voor mij werkt het niet.

DUS…

Avocado bij het vetdieet

Eenmaal gevonden dat het “Fasting mimicking Diet” bestond, vond ik de oplossingen. Dat dieet bestaan uit 2 avocado’s per dag en twee groene shake’s per dag. Geeft je je mineralen en je macronutrienten. Natuurlijk drinken en ‘s ochtends en groot glas met citroen water en wat extra magnesium. Dat is mijn “baseline”. Alle bovengenoemde verschijnselen weg, maar wel in een gezonde “ketose”. Helder en meer energie. Minder last van allerlei kleine pijntjes en irritatietjes in mijn lichaam. Slaap is goed en doordat mijn hart weer goed en normaal klopt is ook de bijbehorende emotionele onrust weg. Geen kaas…heh jammer, dat vind ik nou net zo lekker. Vlees eet ik toch niet en heel spaarzaam met eieren (heel goed om je haar mee te wassen trouwens).

En wat heeft dat met ogen te maken?

Helderder energie = helderder zicht. En staar is heel erg vaak voedings gerelateerd. En wat in de voeding? Suiker en koolhydraten. Die moleculen zetten zich vast in de lens en vertroebelen het zicht. Als je het vetdieet volgt krijgt je lichaam de kans om de eenmaal aangekoekte vertroebeling op te lossen. Het beste werkt een veganistisch vetdieet…maar dat is ook het moeilijkste. Maar begin es met 5 dagen het “fasting mimicking diet” te volgen. Kijk daarna es hoe je je voelt. Na een dag of drie krijg je het misschien moeilijk, maarrrr dat moet de 4e of 5e dag opklaren. Want je lichaam MOET nu wel op vetten gaan lopen. Na drie dagen zijn je suikers en koolhydraten uit je lever en spieren op, en dan word je helderder…en je zicht mogelijk ook.

Deze video op youtube vind ik erg goed en helder: