Om uitgerust en energiek van je dag te kunnen genieten moet je goed slapen. Sommige mensen kunnen minder slapen toe dan anderen. Maar er zijn dingen die je kunt doen om jouw slaap te optimaliseren.

Computers en TV’s

1 a 2 uur voor slapen gaan geen computer

Om te beginnen moet je in ieder geval een uur voordat je gaat slapen niet meer TV kijken en computeren. Beeldschermen stralen een bepaald licht uit waardoor je hersenen de conclusie trekken dat het nog dag is. Dat heeft vooral met het blauwe licht te maken. Je kunt dan beter wat oranje-geel achtig licht aandoen. Kaarsen zijn bijvoorbeeld perfect. Het geeft rust, een gezellige sfeer en het goed licht. Je kunt nog wel wat lichaamsbeweging nemen, maar dan wel iets yoga of massage-achtigs. Want stevige bewegingsvormen stimuleren het stresshormoon cortisol. Daar slaap je niet zo goed van. Je kan ook naar een rustig muziekje luisteren. het is nog beter als je alle draadloze apparatuur en dus ook je mobiel uitzet. De straling zorgt ook voor een stressbelasting op je zenuwstelsel. Hoe minder stress dat laatste uur, hoe beter je zult slapen.

Tijdstip van slapen

Er is een oud gezegde dat de uren die je gaat slapen voor 24:00 dubbel tellen. Nu mmoet je dat niet al te letterlijk nemen. Maar je rust wel beter uit als je om 22:00 naar bed gaat. Je wordt dan vroeger wakker waarschijnlijk. Als je het van de natuurlijke kant bekijkt is het ook logischer om als het donker wordt te gaan slapen. Dat is natuurlijk van de zotte als je in Nederland woont in de winter want dan ga je om 18:00 naar bed en kom je er om een uur of 8 weer uit, dat zijn dus 14 uur slaap. Wel lekker als je dat kan. ‘s Nachts wordt er melatonine aangemaakt, dat repareert je lichaam en brengt rust. Dat werkt optimaal als het echt donker is, echt heeeeelemaal donker dus. Daarom is het ook niet bevorderend voor je gezondheid als je nachtdiensten draait, dan moet je slapen als het licht is. Slaap dus op tijd in een donkere kamer en liefst met het raam open zodat je frisse lucht krijgt.

Kruiden en voeding

Twee aan drie uur voordat je gaat slapen kun je beter niet meer eten. Je lichaam gaat in een rust/herstel modus en voeding verstoort dat. Dus als je om 23:00 gaat slapen eet je niet meer na 20:00, wat op zich al vrij laat is.
Als je dan besloten hebt om het laatste uur bijvoorbeeld nog een muziekje luistert kun je een aantal kruiden nemen.
Je kunt kamillethee drinken en daarbij capsules nemen van:

  • Passiebloempoeder
  • Ashwaganda
  • Valeriaan
  • Magnesium
  • Rhodiola

En goede slaap is een van de eerste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Sommige aandoeningen zijn vrijwel niet te genezen als je er niet eerst voor zorgt dat je op tijd naar bed gaat en goed slaapt.

Aarding

Aarding = goed slapen

Fysiek contact maken met de aarde normaliseert je cortisolspiegel en zorgt voor een toename van de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je goed kunt slapen. Door fysiek geaard te zijn, breng je je sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel meer in evenwicht. Hierdoor kan je lichaam beter herkennen wanneer het een tijd is van actie en wanneer van rust.

Dieren die vrij in de natuur leven zijn afgestemd op het natuurlijke ritme van spanning en ontspanning. Ze liggen niet te slapen in spanningsvelden en werken niet met elektrische apparatuur. Ze weten wanneer het echt tijd is om te vechten of vluchten en wanneer zij kunnen ontspannen. Ze maken altijd fysiek contact met de aarde, terwijl ze bewegen, eten en rusten.