Koffieklysma gevaarlijk?

Er zijn een aantal berichten dat een koffie klysma of een gewoon water klysma gevaarlijk zou zijn. Wat een koffie klysma is en hoe je dat uitvoert kun je hier lezen. Hieronder zijn twee artikelen de zogenaamde gevaren beschrijven.
Volkskrant over darmspoelingen
10 gevaren van een koffie klysma (Engels)

De zogenaamde gevaren van een koffieklysma weerlegd

Op het laatste laatste artikel staat ons antwoord.

 1. Het toevoegen van ingredienten aan een klysma (koffie, groene thee, azijn, bakzout, epsom zout en andere mineralen) is niet bewezen iets extra’s te doen dan gewoon zout water.

  Het is duidelijk bewezen dat een koffie klysma het glutathion s-transferase tot 700% kan laten toenemen. Glutathion is de sterkste antioxidant van het lichaam en bewezen kanker bestrijdend. Dus er gebeurt wel degelijk iets extra’s. Hier zijn de onderzoeken.

 2. Iets inbrengen in de anus kan resulteren in scheurtjes.

  Als je bedenkt dat de in te brengen canule veel kleiner en smaller is dan de dikke dagelijkse drol dan is dat onwaarschijnlijk. Bovendien wordt expres het woord “KAN” gebruikt om je bang te maken. Als je een te dik voorwerp inbrengt in de anus kan dat inderdaad scheurtjes veroorzaken. Maar dit voorwerp is te dun om dat te doen. En sommige mensen vrijen op een bepaalde manier. Moet je dan ook uitkijken voor scheurtjes daar?

 3. Her-gebruik van een klysma set kan een bacteriele infectie opleveren.


  Misschien een domme tip van me hoor, maar is schoonmaken misschien een optie? Je maakt je servies toch ook schoon na gebruik? Als je dat niet doet kan je ook een bacteriele infectie oplopen.

 4. Het gebruik van warme vloeistoffen in het rectum kan interne brandwonden opleveren.

  Als je water op lichaamstemperatuur gebruikt kan dat niet gebeuren. Als je kokend water gebruikt zal je brandworden krijgen. Maar even logisch: je giet toch ook niet een bakje gloeiend hete thee in je mond? Dat leidt ook tot brandworden.

 5. Overmatig gebruik van klysma’s kan dehydratatie veroorzaken.

  Als je een zoutoplossing gebruikt met teveel zout, dan zal dat je lichaam dehydrateren. Er zal dan zoveel zout door je darmen worden opgenomen dat je enorme dorst krijgt. Een beetje zout heeft dat effect niet. Gewoon een water klysma zal zelfs je lichaam hydrateren. Je dikke darm is onder andere bezig met het opnemen van water uit je ontlasting. Als je een puur water klysma neemt zal je zien dat je meer moet plassen. Dus je lichaam neemt een deel van dat water op. Het is en heel snelle manier van je lichaam hydrateren.

 6. Overmatig gebruik van klysma’s kan een electrolyten balans veroorzaken.

  Nooit aangetoond. Het is wel zaak dat je een goed dieet hebt. Maar dat is het sowieso. De meeste mensen hebben geen goede electrolyten balans. Overmatig gebruik van klysma’s die je HELE dikke darm spoelen (dagelijks), kan dat wel tot gevolg hebben. Een juist uitgevoerde koffie klysma spoelt allen het laatste stukje van de dikke darm (endeldarm). En in dat stukje vindt geen electrolyten verlies plaats.

 7. De caffeine in een koffie of thee klysma, kan caffeine verslaving veroorzaken.

  Eeeuhm ja, en koffie drinken niet dan? Waarom wel waarschuwen voor een caffeine verslaving bij een klysma en dat niet doen bij een volksgewoonte van koffie drinken? Bovendien is de verslaving veel groter als de koffie oraal wordt ingenomen ten opzichte van rectaal.

 8. Koffie klysma’s moeten vermeden worden door zwangeren en caffeine gevoelige mensen.

  Dit is bij veel medicijnen en dingen die niet grondig zijn onderzocht. Extra veiligheid wordt toegepast. Dus de meest risicovolle groep zijn zwangeren. Niet gezegd dat het ook schadelijk is. Gewoon een voorzorg. Is wat voor te zeggen. En als je gevoelig bent voor caffeine dan lijkt het me voor de hand liggen dat je voorzichtig moet zijn met de dosering. Maar caffeine wordt anders in het lichaam opgenomen via het rectum.

  Er zijn veel caffeine gevoelige mensen die geen koffie kunnen drinken. Ze kunnen vaak wel een koffie klysma uitstekend verdragen. En als je gevoelig bent voor bv noten, eet je geen noten. Maar om dat nu als extra gevaar voor een koffie klysma te noemen is je reinste bangmakerij. Toch zou ik bij zwangeren en caffeine gevoeligen ook extra voorzichtig zijn, er is niet bekend wat voor uitwerking het op de vrucht heeft.

 9. Overmatig gebruik van enige methode die tijdelijk de zenuwen van de darm prikkelen kan resulteren in afgenomen functioneren van de darmen.

  De woorden “enige methode” veralgemeniseren iets. Nooit is aangetoond dat het gebruik van een koffie klysma het functioneren van de darmen nadelig heeft beinvloed. Het is eerder omgekeerd, de stoelgang wordt soepeler en men voelt zich fitter. Het woord “overmatig” geldt voor alles. Overmatig gebruik van water is dodelijk. Drink maar 10 liter water in een uur, dat is dodelijk. Alles is dodelijk, dosering is altijd belangrijk.

 10. Een klysma verwijdert niet op een magische manier kanker veroorzakende gifstoffen. Het zal een waterachtige ontlasting stimuleren van de laatste centimeters van de darm.

  Absoluut niet waar, zie punt 1 over glutathion. En ja, het zal een waterachtige ontlasting veroorzaken in de laatste centimers van de dikke darm. Maar dat is hetzelfde als zeggen dat je moet plassen als je een liter water drinkt. Dat is de bedoeling want het is een spoeling.

Dit stuk is duidelijk geschreven door iemand die zogenaamde redenen bij elkaar raapt en bepaalde woorden gebruikt om angst te zaaien. Het punt is gewoon dat een koffie klysma uitermate weldadig is en heel goedkoop, er kunnen geen patenten op worden aangevraagd, is een hulp bij vele ziekten. De farmaceutisch industrie verdient er niet aan. Ze zullen de informatie zo verdraaien dat het lijkt alsof het heel slecht voor je is.

Lees maar eens goed welke woorden er gebruikt worden. Wees kritisch op dat stuk en google erop. Dingen zoals: artsen hebben aangetoond dat…Oh ja? En waar is de verwijzing naar het wetenschappelijk onderzoek dan? Oh, dat staat er toevallig niet bij. Heh wat vervelend nou toch. En ik kan het niet vinden als ik erop google.

Verder wordt in het andere engelse stuk gezegd.
“Die variëren van darmkrampen, diarree en overgeven tot een verstoorde zoutenbalans, nierfalen, darmperforaties en ontstekingen. Er zijn zelfs overlijdensgevallen bekend dat er darmkrampen kunnen zijn.”

 • Darmkrampen. Ja dat kan, zeker in het begin omdat de darm afvalstoffen zal gaan lozen. En ook omdat als je vergeet de lucht uit de slang met canule te laten lopen, dat zeker zal resulteren in krampen. De ingebrachte lucht veroorzaakt krampen.
 • Verstoorde zouten balans. Zie boven dat is de electrolytenbalans.
 • Nierfalen. Nierfalen is het niet meer kunnen filteren van het bloed om het overtollige water af te voeren. Het spoelt juist de nieren met schoon water. Er van uitgaand dat je geen leidingwater gebruikt. Je moet wel gefilterd zuiver water gebruiken. Osomose water met een klein beetje zout bijvoorbeeld.
 • Darmperforaties. Als je probeert om 3 liter in je dikke darm te pompen zal je dikke darm zo opzetten dat er perforaties kunnen ontstaan. Maar voordat dat gebeurt zal je zo’n drang tot onlasting krijgen dat je dat bijna niet lukt. Dat is vrijwel onmogelijk om dat binnen te houden. Maar met geweld lukt alles. Maar dat was nooit de bedoeling van een koffie klysma, daar wordt en halve liter tot hooguit een hele liter gebruikt. Verre van genoeg om je darm zo op te laten zetten dat die geperforeerd wordt.
 • Ontstekingen. Bij een normaal SCHOON uitgevoerd klysma kan dat niet. Je krijgt ook ontstekingen als je besmette vloeistoffen drinkt. Je krijgt een oogonsteking als er iets vuils in je oog komt. Zo ook bij klysma’s. Houd het schoon!