Ademen is van essentieel belang voor het leven. Het is belangrijk dat alle haarvaatjes in je lichaam van zuurstof worden voorzien. Dat geldt ook voor je ogen. Je ogen moeten zuurstof hebben. Ontspanning van haarvaatjes en genoeg zuurstof helpen je ogen te genezen.

Ademen en Zuurstofvoorziening

De ademhaling moet diep en rustig zijn en laag in de buik beginnen. De ademhaling voorziet de longen van zuurstof en daarmee het bloed. Het bloed brengt de zuurstof dan weer naar het ragfijne adernetwerk van de ogen, Vooral achter in het oog zitten heel erg veel kleine adertjes. Als die niet genoeg gevoed worden gaat het gezichtsvermogen degenereren.

Uitvoering

Leg je hand onder je navel, daar zou je als eerste de uitzetting van je buik moeten voelen, vandaar kruipt de uitzetting naar boven. Maar haal bovenin niet geforceerd je schouders op. Je schouders bewegen nauwelijks maar wel ietsje.

ademen, de uitademing

Als je longen helemaal vol zitten, kun je ontspannen de adem er weer uit laten lopen. Als je je aandacht eraan geeft voel je ook de ontspanning in je hele lichaam. Alsof je alle spanning los laat die je vasthield in je lichaam. Zonder er al te veel aandacht aan te geven laat je je adem eerst weer uit de toppen van de longen en bovenin ontsnappen. Je buik zal daarbij ook wel iets innemen, maar dat is natuurlijk. Maar als laatste is toch je buik nog enigszins uitgezet. Je kan de laatste lucht eruit persen door je onderste buikspieren samen te trekken. Maar dat hoort niet bij de relaxte rustige ademhaling. Je kan dat wel gebruiken als je kracht wilt zetten of alle lucht uit je longen wilt persen. Je kan dat ook gebruiken om te oefenen om in je buik te beginnen met ademhalen.

ademen, de inademing

De meeste mensen ademen 10 to 20 keer per minuut. Dat is veel te snel. Een rustige, diepe, volledige ademhaling zou rond de 4 a 8 keer per minuut moeten zitten.