De lange zwaai is een beweging die het zenuwstelsel rustig maakt. Alle ruggewervels krijgen een zachte massage en rugpijn kan erdoor verdwijnen als het een paar dagen wordt beoefend.

De oefening

Doe je bril af en of je lenzen uit. Ga met je voeten op schouderbreedte staan. Zwaai nu losjes linksom en dan weer rechtsom. Als je linksom zwaait, zal je rechtervoet de neiging hebben om net even met de hiel los van de grond te komen. Dat is goed. Je armen zwaaien losjes mee, ontspannen gaan ze mee naar links als je naar links zwaait en naar rechts als je naar rechts zwaait.

Lange Zwaai

Laat je blik glijden langs de dingen die je tegenkomt. Fixeer niet op iets wat je blik tegenkomt, glijdt er langs. De ademhaling is gewoon rustig. Ontspan steeds dieper in de zwaai, voel je armen en je schouders ontspannen mee doen. Doe dat minmaal zo’n 5 minuten. Eigenlijk is 100 keer te weinig. Je kunt op een gegeven moment voelen hoe er een hele lichte trilling in je ogen komt. Die lichte trilling heten de “saccadic movements”.

In de zon

Als de zon schijnt, is het het beste om bij zonsopkomst met je gezicht naar de zon en met je ogen dicht de lange zwaai te doen. Het gaat erom dat de zon nog laag staat omdat je dan je nek niet achterover hoeft te gooien om in de zon te kijken (met gesloten ogen).

Lange Zwaai voor bijzienden

Een versterking van de bweging krijg je als je een leesbril van + 3.00 opzet. Je kunt zo’n brilletje goedkoop bij de HEMA of ergens anders kopen. Dat verterkt het bewegende effect en ontspant de oogspieren nog meer. Je kunt nu niet meer goed focussen en daarom kun je je nu vollediger richten op de beweging. Kijk of je ernaartoe kan groeien dat je het 10 minuten volhoudt.