Het geheim van Zien zonder bril ligt in ontspanning. Zonder enige inspanning kijken is een kunst. Maar die kunst levert dan wel een scherp beeld op.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk spanningen waar je mee loopt worden opgelost. Een ontspannen lichaam geeft ontspannen ogen. Als je bijvoorbeeld snel ites moet doen, worden je ogen waziger. Als je op vakantie bent en geen werkdruk meer hebt is het gemakkelijker om zonder bril door het leven te gaan.

Maak het niet te gek. Want soms levert het niet scherp zien juist stress op. Autorijden zonder brial kan je heel erg veel stress opleveren. En gegarandeerd dat je het daardoor nog minder goed gaat zien. Zet dan een bril op en reduceer die spanning.

Er is een boekje geschreven door een van de beste oog-coaches die er zijn geweest, dat heet “Relax and See”. De coach was Clara Hackett. Dat geeft al aan dat “relax” zeer belangrijk is.

relax to see

Om de ontspanning weer wat meer te benaderen zijn er een aantal oefeningen die je helpen te ontspannen en die direct op je ogen inwerken.

Dat zijn onder andere: