Om je gezichtsvermogen te verbeteren is het belangrijk te weten en je voor te kunnen stellen hoe de signalen door je hersens gaan naar het gebied achterin je hoofd. Die weg te visualiseren en leren voelen geeft verbetering en geeft je de mogelijkheid om blokkades op te heffen die daar liggen. Met deze oefening kom je er dan ook achter dat zien een “mentaal” iets is.

Het Visuele Pad

Begin met wat oogyoga om de oogspieren fysiek te gaan voelen. Dan sluit je je ogen en voel je de net gebruikte spieren nog na. Daardoor leg je contact met die spieren en kun je ze invoelen. Door met je adem te werken wordt het effect vergroot. Vanaf de oogspieren ga je mentaal contact leggen met je retina en met het choroid en ook met je lens. Dus je kunt nu met je hele oog contact leggen en er op gevoelsnivo mee communiceren.

Het Visuele Pad en de Thalamus

Vanuit het oog volg je dan de weg van de zenuwbaan gaan die door je hersens naar de achterkant van je hoofd gaat. Die loopt dus na een kruising (Optic Chiasma) in het voorhoofd aan beide zijden in de hersenen net boven de oren langs (Maar meer naar binnen). Daar liggen linker en rechter thalamus. Vandaaruit gaat het pad verder naar je achterhoofd.

De Visuele Cortex

Het signaal komt aan in het onderste gedeelte, vandaaruit gaat het signaal naar boven en wordt het in je hersenen verwerkt. Je visuele verwerking gebeurt dus in de occipale regio van je hersenen. De verschillende gebiedjes in het visuele gedeelte hebben allemaal hun eigen taak

Op een gegeven moment kan je gaan voelen dat er een tinteling in je zijkant van je hoofd en achterhoofd komt, een soort fris stroompje. Dan heb je dus gevoel tot stand gebracht met je visuele cortex. Dan is het zaak om overdag dat bewustzijn van die visuele cortex steeds meer in te bouwen. Je kunt dan de ervaring gaan krijgen dat je niet meer met je ogen kijkt maar in feite met je achterhoofd. Dan gaan je ogen ontspannen omdat ze niet niet meer geforceerd naar buiten hoeven. Vervolgens gaan je ogen genezen en je zicht verbetert.