Vlinderen lijkt zo makkelijk en je denkt dat het het doet. Maar vrijwel alle brildragers doen dit niet goed genoeg. Kijken als een kind, speels, nieuwsgierig, beweeglijk.

vlinderen

Vlinderen bestaat uit drie delen:

  1. bewegen
  2. centreren
  3. perifeer bewustzijn

Bewegen

Het oog is gemaakt om altijd te bewegen. Als je langer dan twee seconden naar en bepaald punt kijkt ben je al aan het staren. Verplaats je blik altijd van punt naar punt, van lijn naar lijn. Volg de contouren zie steeds andere kleuren. Zoals je een kind verwonderd om zich heen ziet kijken, geïnteresseerd in alles wat het kind ziet, steeds bewegend. Dat is vlinderen.

Centreren

Centreren is de moeilijkste. Wees met je aandacht daar waar je kijkt. Kijken is aandacht voor dat wat je ziet. Je ziet het scherpst, daar waar je recht naar toe kijkt. Natuurlijk zie je in je perifere gezichtsveld ook van alles. Maar daar waar je aandacht op gericht is, daar gaat je blik naartoe en dat zie je het scherpst. In een stuk tekst zoals deze pagina kun je dat oefenen door van elke punt op een letter (i, j) of einde van een zin naar het volgende punt te springen met je blik. Je kijkt dan puntgericht…en beweegt weer verder.

Vlinderen met Laserbeam, neusveer, potlood

Je kunt dit ook oefenen door je voor te stellen dat je een laserbeam op de punt van je neus hebt. Met die laserbeam ga je alle contouren af die je tegenkomt. Je schetst als het ware de hele omgeving met de laserbeam. Als je het beter bevalt mag je natuurlijk ook een denkbeeldig potlood of tekenveer nemen. Maar teken of schets je omgeving. Doe dat met interesse voor elk punt wat je tegenkomt. Wees met je aandacht bij dat punt wat je ziet. Wees in het hier en nu door te schetsen met de laserbeam/veer/potlood. Na een tijdje wordt dat een ontspannende bezigheid omdat je je aandacht zet op het schetsen en je de rest vergeet. Dan begin je natuurlijk zien te begrijpen, je voelt dat in je buik, je ontspant, je ogen ontspannen…je blik wordt scherper.

Perifeer bewustzijn

Om het nog ingewikkelder te maken moet je ook nog bezust blijven van wat er omj eheen gebeurd. Als je namelijk te ingespannen bezig bent met bewegen en met centreren, vergteet je alsnog je omgeving. En dat levert weer geen ontspanning op. Perifeer bewustzijn kun je oefenen door je centrale zien af te plakken met een zwart papiertje. Doe dat als volgt:

Vlinderen 1

Ga nu bewegen met je hoofd of een stukje lopen. Je zult nu merken dat je moet gaan vertrouwen op wat je uit je ooghoeken ziet. Mocht dit te makkelijk of kun je nog perifeer zien, dan kun je het zwerte papier breder maken.