Door het foramen magnum bij de atlas en occiput gaan ontzettend veel zenuwen en bloedvaten. Enige spanning in die regio is niet bepaald bevorderlijk voor het hele systeem. Bij de basis- en de verdiepingsmodule van de PCSA is dit uitgebreid besproken.
Aan te raden is: Verdiepingsdag Atlas-Occiput

Atlas Occiput

Cilindrische afwijkingen

Mensen met veel astigmatisme of cilindrische afwijkingen zouden direct gecontroleerd moeten worden op spanningen in de nek en/of op de atlas occiput.
Elke spanning in dat gebied maakt dat het hoofd niet ontspannen of recht op de wervelkolom staat. En welke spieren zullen die scheefstand moeten corrigeren om het beeld weer netjes horizontaal te krijgen? De externe oogspiertjes! Als het hoofd scheef naar links staat, zullen de oogspiertjes dat gaan corrigeren door de ogen wat meer de andere kant op te trekken. Als het hoofd voorovergebogen wordt gedragen, zullen de oogspiertjes de ogen wat naar boven willen draaien om toch recht vooruit te kunnen kijken. Het gevolg is dus een cilindrische afwijking.

Poort naar de rest van het lichaam

Omdat door het gebied rond de occiput zo veel zenuwen en bloedvaten lopen, is het belangrijk om te ontspannen. Overtollige energie in het hoofd kan dan vrijelijk naar beneden worden afgevoerd. Signalen van het lichaam kunnen dan makkelijker bewust worden gemaakt. De oefening: Op een craniosacrale manier palmeren is een uitstekende zelfhulpmethode om je ogen rust te geven en de atlas occiput te voelen en vrij te maken.

Bronnen: