Vasten en Floaters

Steeds weer lees ik op internet berichten dat vasten zou helpen met floaters. Natuurlijk lees ik ook wel dat ontspanning maakt dat de floaters er niet lijken te zijn. Maar in mijn ervaring is dat niet de hele waarheid. En ik heb niet anders dan mijn eigen ervaring waaruit ik “mijn waarheid” put.

Ontspanning levert wel op dat je vrijwel geen last hebt van de floaters. Want de ergernis eraan is een soort spanning die maakt dat je je focust op het probleem. En geen enkel “probleem” wordt er beter van als je je erop focust.
In mijn ervaring heb ik dan ook vrijwel geen last van floaters in en ontspannen toestand. Maar als ik met die ontspannen toestand een tekst even lees en er zit dan ineens die grote floater in mijn rechteroog voor de tekst. Dan kan ik die tekst dus even niet lezen. En dan ga ik even niet mee in de “Bates theorie” dat ontspanning maakt dat je er geen last van hebt. Dussss: “Ik ben het er NIET mee eens.” OK, what’s new?

Vasten voor floaters

Er zit niks anders op dan ofwel 100% van de tijd ontspannen te blijven en af en toe even mijn ogen bewegen als die floater dan toch voor de tekst komt. Maar ik ben een mens, en ik vind dat moeilijk zo niet ondoenlijk. OF…iets nieuws proberen waarvan ik al langer vermoed dat dat wel eens zou kunnen helpen. Vasten.

Vasten brengt het lichaam in een ketonische toestand. En nee, niet de ketose van een diabeet, want die is inderdaad levensgevaarlijk. Dat is een diepe ketose. Een niet aan diabetes lijdend lichaam zal niet in diepe ketose gaan, maar in een lichte gezonde ontgiftende ketose. In een ketose waar autofagy optreedt. Autofagy is een toestand waarin het lichaam zichzelf reinigt. Auto = zelf en fagy =(ongeveer) op-eten.

Vaak lees ik berichten dat mensen die vasten ineens van hun floaters verlost zijn. Zij het wel dat dat proces pas na een dag of 3 begint. En ik heb het dan over alleen watervasten. Stelselmatig bij vastenkuren waar ook citroenwater gedronken wordt kom ik tegen dat dat niet werkt. Of dat ook zo is weet ik niet. Ik kies het zekere voor het onzekere en ik ga voor 7 dagen watervasten. De vitamine C van de citroen zou ook heel goed kunnen helpen, maar ik doe het toch maar niet. Dat is een volgend experiment. En ik kom ook verhalen tegen waarbij vasten niet werkt.

Ik ga het doen en ik meld me weer met het resultaat.

Update 14 juli 2020:
Een klant van mij heeft 7 dagen op water gevast en geen resultaat.
Ik heb vorige maand zelf 7 dagen gevast en geen resultaat.
Dat wil niet zeggen dat het DUS niet werkt, maar bij ons in ieder geval niet.