Focus verleggen

Verander de focus ritmisch heen en weer van veraf naar dichtbij. Je kunt je vinger op 15 cm afstand houden of iets anders zoals een potlood, een plaatje of juweeltje. Het object waar je in de verte naar kijkt moet meer dan 6 meter ver zijn. Dat object kan een boom, huis, reclamebord, auto of iets anders van je interesse zijn. Dat is trouwens wel belangrijk, dat je naar dingen kijkt die je ook echt interessant vindt. Steeds als je je focus verlegt kijk je naar het kleinste detail.

Ritme

Je kunt een ritme van twee seconden aanhouden. Je kunt ook je focus verleggen en even wachten totdat je voelt dat je ontspant. Daarmee bedoel ik dat als je bijvoorbeeld twee seconden aan zou houden, dat wel eens stress op zou kunnen leveren omdat je dat te snel vindt. Het is namelijk de bedoeling dat je rustig kunt blijven ademhalen. Als je jouw ritme aanhoudt dan voel je dat je “er in zakt”. Dat geeft een meditatief gevoel en ontspant. En dat moeten we hebben, ontspanning in de oefening.

Pompen voor de accomodatie

Hoe lang

Je kunt dit een paar minuten tot een half uur doen. Je zult wel merken dat na verloop van dagen of misschien de eerste keer al het beeld zich bijstelt. Het wordt even wazig op het moment dat je je focus verlegt en dan stelt het oog ietsje scherper.

Beide ogen of afzonderlijk

De oefening is met 1 oog of met 2 ogen tegelijk te doen. Het schijnt zo te zijn dat vooruitgang sneller gaat als je de ogen afzonderlijk oefent. Daarvoor heb je een ooglapje nodig. Eindig de oefening wel altijd met twee ogen. Dat is om ze weer even samen te laten werken.

Ik oefen zelf liever met 2 ogen tegelijk. Dat is omdat als ik met 1 oog ga oefenen, ik ook echt ga “oefenen”. En dan is het geen ontspanning meer. Het moet ontspannen blijven en geen slavenarbeid voor de ogen