Floaters en Licht

Meneer Alexander Wunsch, een duitse wetenschapper die zich met ogen en licht bezig houdt. Hij legt uit waarom computerschermen en LED verlichting slecht is voor de ogen.

Natuurlijk zonlicht bevat alle frequenties die we nature nodig hebben. Wij als mensen hebben de vervelende gewoonte om steeds te denken dat we het beter of net zo goed kunnen als de natuur. We gaan binnen zitten en doen de gordijnen dicht en vervolgens doen we de lichten aan. En tegenwoordig LED lichten. Vooral de LED verlichting heeft niet het hele spectrum van de zon. Er mist vooral veel van het rode licht. Je kunt dat ook merken aan de lamp zelf want de ouderwetse gloeilamp gaf nog warmte af, de LED lamp doet dat vrijwel niet. De warmte is het rode deel van het spectrum, immers infrarood is verwarmend. Tuurlijk, dat is kostenbesparend om LED lampen te kopen, maar nu is de onbalans wel heel groot geworden.

Het blauwe deel van het spectrum is hoger in oxiderend vermogen voor je cellen. Normaal wordt dat gebalanceerd door het rood. Maar dat is nu weg. De oxiderende energie van het blauwe licht beschadigd je fovea centralis (macula), het gedeelte in je oog waar je scherp mee ziet. Het gevolg is Macula Degeneratie. In de toekomst wordt dan ook verwacht dat er veel meer oogproblemen in de vorm van macula degeneratie en netvliesloslatingen, wat leidt tot blindheid.
De Volksrant waarschuwt voor toekomstige blindheid

LED verlichting en oog beschadigingen

Wat moeten we dus eigenlijk doen?

  • Er is een programmaatje wat het blauwe licht voor een groot uit je monitor filtert: f.lux
  • Koop een amberkleuringe bril, die filtert het blauwe licht zodat het niet in je ogen valt.
  • Ga dagelijks even zonnebaden; sluit je ogen en richt je ogen naar de zon, dagelijks 10-20 minuten, dat heelt je ogen.
  • Sja…doe de LED verlichting, TV en computer uit of filter het blauwe licht eruit.
  • 2 uur voor je wil gaan slapen, geen felle lichten meer, zeker geen blauwe. Dat verhindert je melatonine aanmaak en daarmee verstoort het je slaap

Dat laatste heb ik net gisteren weer es ervaren. In mijn enthousiasme ging ik nog even laat op de avond lichttherapie doen. Toen ik bezig was bedacht ik me dat ik nu toch wel heel erg dom bezig was. Uuuuren wakker gelegen, dom, dom…dom.

Ergens las ik dat floaters zouden verdwijnen door dagelijks te zonnen met gesloten ogen recht in de zon kijkend. Dat heb ik net gedaan…we zullen zien en ik zal het melden.