Als de materie zich langzaam verdicht, wordt vanuit het ENE de twee (dualiteit) geboren. Het onder en het boven, het links en het rechts, het goed en het fout, het donker en het licht. Het leven zoals wij dat op onze aarde kennen. De dualiteit.
In het menselijk lichaam is bijvoorbeeld de pijnappelklier verbonden met het ENE. Met het licht, maar dan het innerlijk licht.

Pariëtale Oog

Een van de eerste ogen in de evolutie is het pariëtale oog. Dit is een rudimentair oog wat alleen maar kan detecteren of het licht of donker is. Het kan geen beelden zien en is een soort verlengstuk van de pijnappelklier. Je kan er op de volgende pagina meer over lezen: Evolutie van koudbloedig naar warmbloedig.

Parietal eye

Mensen hebben geen pariëtaal oog aan de buitenkant. Wij hebben wel de pijnappelklier. De pijnappelklier heeft ook een rudimentaire retina en kegeltjes en staafjes. Je kan filosoferen over wat dat op die plaats in ons lichaam doet.

Evolutie van het oog
Evolutie van het oog deel 3
Evolutie van het oog deel 2

Evolutie

Planarian oogjes

De evolutie van het oog gaat terug naar de tijd dat het leven alleen nog in zee voorkwam. Het allereerste begin van iets wat op een oog lijkt is te vinden in de huid van primitieve vissen. Dit waren kleine putjes in de huid die iets gevoeliger waren voor licht. Langzaam werden deze putjes lichtgevoeliger en werden dit de eerste primitieve ogen.

Bij vissen zitten de ogen aan de zijkant. De ligging aan de zijkant maakt het mogelijk om panoramisch vrijwel 360 graden te kijken. Maar toen de vissen op het droge kwamen begon er een hoofd te ontstaan en schoven de ogen naar voren. Om het verlies aan panorama te kunnen compenseren, moest de nek ontwikkeld worden en kunnen draaien.

Rechtop lopen maakte het mogelijk om beter in de verte te kunnen zien. Daarnaast kregen we kleurreceptoren in het centrale gedeelte van ons oog (macula). De zenuwbanen kruisten over de middenlijn om onze hersenhelften geïntegreerd met ons gezichtsvermogen te laten werken. Die kruising is gelegen vlak boven onze hypofyse. Deze wordt door een juist samenwerken van onze ogen extra gestimuleerd.

Bronnen:
Wikipedia
Neil Shubin – Your Inner Fish