Er zijn een aantal manieren waarop wij opstellingen doen. De gewone familie opstelling en de oog opstelling. Beiden kunnen we in groepsverband en individueel doen.

Familie Opstelling

De gewone familie opstelling van Bert Hellinger laat zien hoe de familie op het gekozen onderwerp in elkaar zit. Degene die de opstelling doet (we nemen even een zij), heeft een specifieke heldere vraag. De begeleider kan daarover even enige vragen stellen om de vraag zo helder mogelijk te krijgen. Dan kiest zij personen in de groep die haar familie representeren. Die stelt ze op in de ruimte. Het aparte is dat de representanten bepaald kenmerkend gedrag gaan vertonen wat die familieleden ook deden. De misschein vrolijke representant kan zich ineens chagrijnig gaan gedragen omdat ze de vader speelt…die ook vaak chagrijnig was. Dan kan ze in de ruimte zien wat er gebeurd en wat het spel is tussen de familieleden. De meeste familieopstellingen zijn emtioneel en er wordt menig traan gelaten. Vrijwel altijd komen er inzichten die de situatie van de vraag helderder maken. De energie die de opstelling neerzet zal zich dan de komende tijd uitwerken en helpen om het probleem verder op te lossen.

Oog Opstelling

Een variant van de gewone familieopstelling is de oog opstelling. Het kan beginnen met het opstellen van het linker en rechter oog. Van daaruit kan het zijn dat de vader en moeder erbij komen. Het speciale ligt er in dat de vraag gaat over waarom het zicht slecht is, of waarom er scheel gekeken wordt. Welk patroon in de familie maakt dat? Deze opstelling maakt veel duidelijk en de ontlading die vrijwel altijd plaatsvindt levert begrip op en liefde voor de familieleden en ook de ogen

Groepsverband

representanten in een opstelling

En opstelling in groepsverband doen we met levende representaten. Dan komt een groep mensen bij elkaar zodat degene die de opstelling doet, ruime keuze heeft om mensen voor bepaalde rollen te kiezen. Dit werkt sterk omdat er een enorm energetisch veld neer word gezet door de begeleiders, representanten en de opsteller.

Individuele Opstelling

Een indivuduele opstelling doen in principe met z’n tweeen: Jij als client en ik als begeleider. Allebei hebben we de mogelijkheid om af en toe even in een rol te kruipen van de opgestelde personen of soms abstracte begrippen. Ook dit is ingrijpend, inzichtgevend en levert tranen op. Sommige mensen vinden het nog een stap te ver om in een groep een opstelling te doen en kiezen dan voor deze iets meer prive vorm.