Zoals een kind kijkt, dat zijn de juiste kijkgewoontes. Nieuwsgierig, bewegend, ontspannen.

Kijk maar eens naar een klein kind en observeer hoe het kijkt. Het kan je dan opvallen dat je al lang niet meer zo kijkt als het kind. Kijk maar eens in de ogen van een klein kind. Je ziet dat er geen spanning op de ogen zit. En kijk dan vervolgens naar volwassenen met een bril, dat is een behoorlijk groot verschil!

Veel mensen denken dat je veel oogoefeningen moet doen om een scherp gezichtsvermogen te krijgen. Eigenlijk is dat niet waar. Als je op de juiste manier kijkt, dus als je je ogen op de natuurlijke manier gebruikt, dan zie je het scherp. Maar bijna iedereen met een niet scherp gezichtsvermogen is kijkgewoontes verleerd. Bates heeft voor ons uitgezocht wat de kijkgewoontes zijn:

kijkgewoontes: relax, ontspan
  1. Centreren
  2. Bewegen
  3. Perifeer bewustzijn

En om dat allemaal tegelijk te doen is een hele opgave. Maar dat is wel wat vrijwel iedereen die een bril draagt verleert is.

Natuurlijk zien kun je vergelijken met horen. Bij horen gebruik je ook geen inspanning, je hoort het gewoon. Bij het visueel waarnemen zou dat ook zo moeten zijn. Je hoeft niet na te denken en te proberen te zien. Je ziet het vanzelf wel, daar hoef je je niet voor in te spannen.

RELAX!