De oude tibetanen hadden zo hun eigen methodes om het gezichtsvermogen scherp en fris te houden. Dat deden ze onder andere met het “Tibetaanse Wiel”.

Tibetaans Wiel

Klik op de kaart voor een grotere versie

De kaart is ontwikkeld door Tibetaanse Lama monniken. Door de oefening worden de oogspieren uitgebalanceerd en de zenuwen van het visuele systeem gestimuleerd.

Uitvoering:

  1. Bevestig de kaart aan de muur zodat de oranje-gele stip precies op neushoogte is als je staat. Het kan ook wel zittend maar het beste is de oefening staande te doen.
  2. Ga op een afstand van 7 – 15 centimeter staan, houd je hoofd stil, je adem regelmatig en je lichaam ontspannen.
  3. Kijk naar de stip bovenin, verplaats dan je blik langzaam van punt naar punt met de klok mee zo’n 10 – 20 keer. Vervolgens 10 – 20 keer tegen de klok in.
  4. Dan ga je elke spaak van het wiel volgen met je ogen, inclusief de rechte lijnen. Dit moet je langzaam doen. Let erop dat je niet springt met je blik, maar dat je bewegingen soepel en gesmeerd zonder schokken verlopen. Doe dat een keer met de klok mee en een keer tegen de klok in. Zo langzaam als je kan.

Opmerkingen:

  • Het is een stevige workout voor je visuele systeem. Als je klaar bent is het goed om even minstens 3 minuten te palmeren.
  • Het kan zijn dat je ogen in het begin gaan tranen, branden of prikken, dat is normaal.
  • Doe alle bewegingen rustig en raffel ze niet af, dan mist de oefening het doel.
  • Als je er gewend aan bent dan kun je de oefening doen met je neus op de oranje-gele stip. Wat je ziet zal anders zijn omdat je dichterbij bent. De uitvoering is hetzelfde. Oefen het eerst op afstand voordat je je neus op de stip zet.